skład / składniki
metoda gotowania
nadzienie może zawierać orzechy, orzeszki ziemne, mak, rodzynki, turecką Rozkosz, cukier owocowy (Suszony), świeży twaróg (tak zwykle robi się na Wielkanoc), kakao, marmoladę lub kombinacje tych składników: z orzechów włoskich i maku, orzechów i kakao, rodzynek z miodem, słodkiego sera i rodzynek itp.
1. Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki z całości, wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
2. Wbij jajko do osobnego pojemnika, dodaj żółtka, sól i pozostały cukier. Dobrze wymieszaj.
3. Dodaj ciasto do mieszanki jajecznej, wymieszaj.
4. Wlej mąkę, wanilinę, kardamon do pojemnika do wyrabiania ciasta, wymieszaj i zrób wgłębienie.
wlać płynne składniki i zagnieść ciasto, w tym procesie dodać bardzo miękkie masło (można je również dodać w postaci stopionej natychmiast z płynnymi składnikami), a następnie wymieszać olej roślinny.
zagniataj ciasto, aż ciasto będzie gładkie i przestanie się rozrywać.
5. Ciasto włożyć do pojemnika nasmarowanego olejem, przykryć folią i umieścić w ciepłym miejscu na 2 godziny, ciasto powinno dobrze zwiększyć rozmiar.
6. Suszone owoce zalać wrzącą wodą, pozostawić do spęcznienia.
następnie spuść wodę i wysusz.
7. Nasmaruj formę olejem i przykryj papierem (moja forma ma 24 cm).
8. Ciasto podzielić na 2 równe części, a następnie każdą część na kolejne 3.
zaokrąglij kawałki i pozostaw na 15 minut.
9. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w długi prostokąt i połóż na nim suszone owoce.
następnie przekręć prostokąty z nadzieniem za pomocą ciasnej rolki.
otrzymasz 6 rolek.
10. Z rolek warkocz 2 warkocze i ułóż je w kółko w formie.
11. Wyjmij formę z ciastem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
12. Posmaruj ciasto żółtkiem, posyp cukrem i posiekanymi orzechami.
13. Piec kozunak w 180 stopniach przez około 30 minut.
14. Gotowe ciasto ostudzić i wyjąć z formy.
smacznego ! Gotuj z przyjemnością !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Suszone owoce - 250 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g