Kozunak Wielki, Wielkanocny

bardzo piękne i pyszne świąteczne wypieki ! Kozunac to tradycyjne rumuńskie, mołdawskie i bułgarskie ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Rosyjski odpowiednik to Kulich, Ukraiński to pasca. Ciasto według tego przepisu jest puszyste jak puch.
KonfeterraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 17 % 12 g
węglowodany 72 % 50 g
329 kcal
IG: 2 / 18 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

nadzienie może zawierać orzechy, orzeszki ziemne, mak, rodzynki, turecką Rozkosz, cukier owocowy (Suszony), świeży twaróg (tak zwykle robi się na Wielkanoc), kakao, marmoladę lub kombinacje tych składników: z orzechów włoskich i maku, orzechów i kakao, rodzynek z miodem, słodkiego sera i rodzynek itp.

1. Wlej ciepłe mleko do miski, dodaj drożdże, łyżkę cukru i dwie łyżki mąki z całości, wymieszaj i pozostaw na 15 minut.

2. Wbij jajko do osobnego pojemnika, dodaj żółtka, sól i pozostały cukier. Dobrze wymieszaj.

3. Dodaj ciasto do mieszanki jajecznej, wymieszaj.

4. Wlej mąkę, wanilinę, kardamon do pojemnika do wyrabiania ciasta, wymieszaj i zrób wgłębienie.

wlać płynne składniki i zagnieść ciasto, w tym procesie dodać bardzo miękkie masło (można je również dodać w postaci stopionej natychmiast z płynnymi składnikami), a następnie wymieszać olej roślinny.

zagniataj ciasto, aż ciasto będzie gładkie i przestanie się rozrywać.

5. Ciasto włożyć do pojemnika nasmarowanego olejem, przykryć folią i umieścić w ciepłym miejscu na 2 godziny, ciasto powinno dobrze zwiększyć rozmiar.

6. Suszone owoce zalać wrzącą wodą, pozostawić do spęcznienia.

następnie spuść wodę i wysusz.

7. Nasmaruj formę olejem i przykryj papierem (moja forma ma 24 cm).

8. Ciasto podzielić na 2 równe części, a następnie każdą część na kolejne 3.

zaokrąglij kawałki i pozostaw na 15 minut.

9. Rozwałkuj każdy kawałek ciasta w długi prostokąt i połóż na nim suszone owoce.

następnie przekręć prostokąty z nadzieniem za pomocą ciasnej rolki.

otrzymasz 6 rolek.

10. Z rolek warkocz 2 warkocze i ułóż je w kółko w formie.

11. Wyjmij formę z ciastem w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.

12. Posmaruj ciasto żółtkiem, posyp cukrem i posiekanymi orzechami.

13. Piec kozunak w 180 stopniach przez około 30 minut.

14. Gotowe ciasto ostudzić i wyjąć z formy.

smacznego ! Gotuj z przyjemnością !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Suszone owoce - 250   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy