Samsa z mieloną jagnięciną i wołowiną

Zdobądź lawinę oklasków od swoich bliskich! Wspaniały przepis na przygotowanie soczystej i rumianej samsy z nadzieniem mięsnym, który z pewnością spodoba się wielu i zaskoczy dobrym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 7 g
tłuszcze 33 % 14 g
węglowodany 50 % 21 g
235 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować soczystą i rumianą samsę, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy przygotowywać ciasto parzone i wlewamy trzysta mililitrów wrzącej wody do głębokiej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do miski z wrzącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej jedną łyżeczkę soli do miski i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pięćset gramów wcześniej przesianej mąki w częściach do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze mieszając zagniatamy ciasto, a następnie zbieramy je rękami w bryłę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto układamy na stole, który wcześniej posypujemy mąką, po czym bardzo dobrze ugniatamy przez około pięć minut i wkładamy do torby.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj pięćset gramów cebuli, a następnie włóż do dużej miski i dodaj sól do smaku.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj do miski z cebulą do smaku zirę, kolendrę i mieszankę czarnej i czerwonej papryki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze zmiażdż cebulę w misce, aż sok się uwolni.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż pięćset gramów ugotowanego mięsa mielonego do miski na cebulę i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel ciasto na dwie części, a następnie wlej trochę skrobi na stół, którym również wycieramy wałek do ciasta i rozwałkowujemy kawałki ciasta na cienkie ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na każdą tortillę nakładamy cienką warstwę rozgrzanego, ale nie gorącego ghee.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zawiń naoliwione ciasto w ciasną rolkę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wsuń końce rolki i przekręć ją w opaskę uciskową, a następnie pokrój na równe kawałki.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Każdy pokrojony kawałek dociskamy ręką i spłaszczamy, a następnie wkładamy do torby i wkładamy do zamrażarki na piętnaście do dwudziestu minut.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Po upływie czasu rozwałkuj każdy przedmiot do cienkiego ciasta.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozłóż wymaganą ilość mięsa mielonego na każdym cieście.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze sklejamy końce ciasta, nadajemy ciastu trójkątny kształt i układamy szwem na blasze do pieczenia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wysyłamy blachę do pieczenia z samsą do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni przez piętnaście minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i smarujemy samsę żółtkiem ubitym z mlekiem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posyp samsę sezamem do smaku i włóż ponownie do piekarnika na piętnaście minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Po piętnastu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z gotową samsą z piekarnika i układamy ją na talerzu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

Samsa jest oryginalny i prosty! Pyszne uzbeckie wypieki-soczysta i rumiana Samsa z mięsem dla smakoszy! Zachwyt i uwielbienie od pierwszego kęsa! Z nich można łatwo połknąć język! Chcesz cieszyć się ciastami z kruchego, chrupiącego, cienkiego ciasta, w którym znajduje się aromatyczne, soczyste i delikatne mięso? Następnie ugotuj prawdziwą uzbecką samsę według tego wspaniałego przepisu, aby otrzymać lawinę oklasków i Ocean wdzięczności od swoich bliskich. Zostaną podbite, zobaczysz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ghee - 892   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy