skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować soczystą i rumianą samsę, przygotowujemy niezbędne produkty z przyprawami.
Krok 2:
Zaczynamy przygotowywać ciasto parzone i wlewamy trzysta mililitrów wrzącej wody do głębokiej miski.
Krok 3:
Dodaj dwie łyżki oleju roślinnego do miski z wrzącą wodą.
Krok 4:
Wlej jedną łyżeczkę soli do miski i wymieszaj.
Krok 5:
Wlej pięćset gramów wcześniej przesianej mąki w częściach do miski.
Krok 6:
Dobrze mieszając zagniatamy ciasto, a następnie zbieramy je rękami w bryłę.
Krok 7:
Ciasto układamy na stole, który wcześniej posypujemy mąką, po czym bardzo dobrze ugniatamy przez około pięć minut i wkładamy do torby.
Krok 8:
Drobno posiekaj pięćset gramów cebuli, a następnie włóż do dużej miski i dodaj sól do smaku.
Krok 9:
Dodaj do miski z cebulą do smaku zirę, kolendrę i mieszankę czarnej i czerwonej papryki.
Krok 10:
Dobrze zmiażdż cebulę w misce, aż sok się uwolni.
Krok 11:
Włóż pięćset gramów ugotowanego mięsa mielonego do miski na cebulę i dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 12:
Podziel ciasto na dwie części, a następnie wlej trochę skrobi na stół, którym również wycieramy wałek do ciasta i rozwałkowujemy kawałki ciasta na cienkie ciasta.
Krok 13:
Na każdą tortillę nakładamy cienką warstwę rozgrzanego, ale nie gorącego ghee.
Krok 14:
Zawiń naoliwione ciasto w ciasną rolkę.
Krok 15:
Wsuń końce rolki i przekręć ją w opaskę uciskową, a następnie pokrój na równe kawałki.
Krok 16:
Każdy pokrojony kawałek dociskamy ręką i spłaszczamy, a następnie wkładamy do torby i wkładamy do zamrażarki na piętnaście do dwudziestu minut.
Krok 17:
Po upływie czasu rozwałkuj każdy przedmiot do cienkiego ciasta.
Krok 18:
Rozłóż wymaganą ilość mięsa mielonego na każdym cieście.
Krok 19:
Dobrze sklejamy końce ciasta, nadajemy ciastu trójkątny kształt i układamy szwem na blasze do pieczenia.
Krok 20:
Wysyłamy blachę do pieczenia z samsą do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni przez piętnaście minut.
Krok 21:
Po upływie czasu wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i smarujemy samsę żółtkiem ubitym z mlekiem.
Krok 22:
Posyp samsę sezamem do smaku i włóż ponownie do piekarnika na piętnaście minut.
Krok 23:
Po piętnastu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z gotową samsą z piekarnika i układamy ją na talerzu. Gotujemy razem, gotujemy po prostu, gotujemy w domu najsmaczniejsze dania z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
Samsa jest oryginalny i prosty! Pyszne uzbeckie wypieki-soczysta i rumiana Samsa z mięsem dla smakoszy! Zachwyt i uwielbienie od pierwszego kęsa! Z nich można łatwo połknąć język! Chcesz cieszyć się ciastami z kruchego, chrupiącego, cienkiego ciasta, w którym znajduje się aromatyczne, soczyste i delikatne mięso? Następnie ugotuj prawdziwą uzbecką samsę według tego wspaniałego przepisu, aby otrzymać lawinę oklasków i Ocean wdzięczności od swoich bliskich. Zostaną podbite, zobaczysz!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ghee - 892 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g