karmelowe ciasteczka owsiane

bardzo łatwe do zrobienia ciasteczka owsiane karmelowe !.. Delikatne, smaczne, łatwe w przygotowaniu ciasteczka o karmelowym smaku i rodzynkach . Dużo lepiej niż kupiony . Spróbuj i na pewno ci się spodoba . Poradzić sobie nawet początkujący! Smacznego! W międzyczasie ciasteczka są w piekarniku, robimy herbatę i cieszymy się!...
HannaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 21 % 17 g
węglowodany 71 % 57 g
388 kcal
IG: 2 / 34 / 64

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego zanim zaczniesz przygotowywać karmelowe ciasteczka owsiane . Musisz wyjąć masło i jajko z lodówki. I zostawić gdzieś na dwie godziny.

aby przygotować karmelowe ciasteczka owsiane, najpierw musimy zalać rodzynki wrzącą wodą, pozostawić na kilka minut, dokładnie spłukać wodą, osuszyć ręcznikiem kuchennym.

2. Zmiel płatki owsiane na mąkę za pomocą robota kuchennego lub blendera. Niezbyt płytkie.

3. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem.

3. Zmiażdżone płatki owsiane wymieszać z mąką, rodzynkami.

4. Ubij masło (temperatura pokojowa ) z (białym i brązowym) cukrem. Dodaj jajko i dobrze wymieszaj mikserem . Ubijaj, aż masa maślano-jajeczno-cukrowa będzie piśmienna.

5. Dodaj mieszankę mąki z płatkami owsianymi do masy maślano-jajeczno-cukrowej. Wymieszać.

6. Wyślij ciasto do lodówki na pół godziny, aby odpocząć.

7. Wyjmij ciasto z lodówki. Użyj rąk, aby uformować ciasteczka w kulki z ciasta.

ta ilość ciasta daje około 12-15 sztuk. Ułóż ciasteczka w odległości około 4-5 centymetrów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. ( Jeśli nie masz pewności co do jakości papieru do pieczenia, najlepiej posmarować go masłem, aby ciasteczka się nie przykleiły.)

w procesie pieczenia sam się rozłoży . Dlatego kulki należy umieścić w pewnej odległości, aby nie sklejały się ze sobą krawędziami. Teraz lekko dociśnij ciasteczka na wierzchu.

piec w 170 stopniach przez około 20 minut. Do złotego koloru.
wyjmij gotowe ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ponieważ środek w ciasteczkach jest bardzo miękki, gdy ciasteczka ostygną, trochę stwardnieje.

aromatyczne, delikatne, karmelowe ciasteczka owsiane są gotowe . To szybka wersja ciasteczek owsianych z serii " goście na wyciągnięcie ręki "
rodzynki można zastąpić dowolnymi orzechami lub kandyzowanymi owocami .

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy