skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do testu. Najpierw rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub piekarniku i lekko ostudź do temperatury pokojowej. Lekko podgrzej mleko i wodę.
Krok 2:
Opara. W misce połącz połowę ciepłego mleka, ciepłą wodę, 1 łyżkę. cukier i suche szybko działające drożdże. Mieszaj i odstaw na 15 minut. Drożdże należy wybrać takie, które należy wstępnie aktywować, aby zalać ciepłym płynem.
Krok 3:
Ubij jajko w głębokiej misce. Dodaj do niego pozostałe mleko i stopione masło.
Krok 4:
Dodaj ciasto, pozostały cukier, sól, cukier waniliowy. Wszystko wymieszać.
Krok 5:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 6:
Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Na początku ciasto mocno przylega do dłoni. W miarę wyrabiania ciasto staje się coraz bardziej elastyczne i mniej lepkie. Jednak lekka lepkość powinna pozostać. Dodaj trochę dodatkowej mąki. Nie musisz od razu dodawać dużej ilości mąki, aby usunąć lepkość, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt gęste i bez smaku w gotowych bułkach. Samo ciasto zajmie tyle mąki, ile potrzeba.
Krok 7:
Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić na 50 minut w cieple.
Krok 8:
Odmierz składniki nadzienia. Lepiej jest wziąć brązowy cukier trzcinowy, ale można go zastąpić zwykłym białym.
Krok 9:
Wymieszaj brązowy cukier, cynamon i miękkie masło.
Krok 10:
Zagnieść ciasto i na posypanej mąką powierzchni rozwałkować na równy prostokąt o grubości około 7 mm. równomiernie rozprowadzić nadzienie na cieście.
Krok 11:
Zwinąć ciasto w ciasną bułkę.
Krok 12:
Pokrój rolkę na kawałki o grubości około 4 cm.
Krok 13:
Ułóż powstałe bułki w formie natłuszczonej masłem, odcinając w dół, pozostawiając między nimi trochę miejsca. Pozostaw na 15-20 minut. Piec bułki przez około 30 minut w 190°C.
Krok 14:
Możesz jeść cynamonowe cinnabony natychmiast po upieczeniu lub zrobić z nimi lukier.
Krok 15:
Wlej wrzącą wodę i olej roślinny do cukru pudru. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 16:
Gorące bułeczki bez wyjmowania z formy polać lukrem i pozostawić do zestalenia. I możesz podać do stołu. Smacznego!
pamiętaj, że Klasyczne cinnabons są wykonane z lukrem na serku śmietankowym. I oczywiście będą się różnić smakiem od tych. Jeśli chcesz, możesz zrobić tradycyjny lukier do tych bułek. Weź miękki ser śmietankowy ( możesz twarożek) - 80 g, cukier puder-70 g, sok z cytryny - 2 łyżki.L. i mleko-1 łyżeczka. połącz wszystko i ubij na puszystość, ale nie na długo, aby ser nie poszedł na płatki. To nie jedyna opcja kremowego lukru - gotuje się go na maśle, wybierz sam.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g