bułeczki cynamonowe Cinnabon w polewie cukrowej bez sera

z prostych i niedrogich produktów, łatwe i szybkie. Po prostu nie można oderwać się od tych miękkich bułeczek pochodzących z USA. Skupiają wszystko, co tak bardzo kochamy w dobrych wypiekach: przewiewne delikatne ciasto, umiarkowaną słodycz i niesamowity cynamonowy smak.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 12 % 8 g
węglowodany 79 % 52 g
294 kcal
IG: 6 / 2 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne produkty do testu. Najpierw rozpuść masło w kuchence mikrofalowej lub piekarniku i lekko ostudź do temperatury pokojowej. Lekko podgrzej mleko i wodę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opara. W misce połącz połowę ciepłego mleka, ciepłą wodę, 1 łyżkę. cukier i suche szybko działające drożdże. Mieszaj i odstaw na 15 minut. Drożdże należy wybrać takie, które należy wstępnie aktywować, aby zalać ciepłym płynem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko w głębokiej misce. Dodaj do niego pozostałe mleko i stopione masło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ciasto, pozostały cukier, sól, cukier waniliowy. Wszystko wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj przesianą mąkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Na początku ciasto mocno przylega do dłoni. W miarę wyrabiania ciasto staje się coraz bardziej elastyczne i mniej lepkie. Jednak lekka lepkość powinna pozostać. Dodaj trochę dodatkowej mąki. Nie musisz od razu dodawać dużej ilości mąki, aby usunąć lepkość, w przeciwnym razie ciasto będzie zbyt gęste i bez smaku w gotowych bułkach. Samo ciasto zajmie tyle mąki, ile potrzeba.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić na 50 minut w cieple.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odmierz składniki nadzienia. Lepiej jest wziąć brązowy cukier trzcinowy, ale można go zastąpić zwykłym białym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj brązowy cukier, cynamon i miękkie masło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zagnieść ciasto i na posypanej mąką powierzchni rozwałkować na równy prostokąt o grubości około 7 mm. równomiernie rozprowadzić nadzienie na cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zwinąć ciasto w ciasną bułkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój rolkę na kawałki o grubości około 4 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ułóż powstałe bułki w formie natłuszczonej masłem, odcinając w dół, pozostawiając między nimi trochę miejsca. Pozostaw na 15-20 minut. Piec bułki przez około 30 minut w 190°C.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Możesz jeść cynamonowe cinnabony natychmiast po upieczeniu lub zrobić z nimi lukier.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej wrzącą wodę i olej roślinny do cukru pudru. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gorące bułeczki bez wyjmowania z formy polać lukrem i pozostawić do zestalenia. I możesz podać do stołu. Smacznego!

pamiętaj, że Klasyczne cinnabons są wykonane z lukrem na serku śmietankowym. I oczywiście będą się różnić smakiem od tych. Jeśli chcesz, możesz zrobić tradycyjny lukier do tych bułek. Weź miękki ser śmietankowy ( możesz twarożek) - 80 g, cukier puder-70 g, sok z cytryny - 2 łyżki.L. i mleko-1 łyżeczka. połącz wszystko i ubij na puszystość, ale nie na długo, aby ser nie poszedł na płatki. To nie jedyna opcja kremowego lukru - gotuje się go na maśle, wybierz sam.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy