kruche ciasto orzechowo-cynamonowe na kefirze i margarynie

idealny słodki deser na herbatę lub kawę! Udany przepis na szybkie i łatwe w przygotowaniu Klasyczne kruche ciasteczka, które mile zaskoczą swoim wykwintnym smakiem i na pewno wielu się spodoba!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 26 % 18 g
węglowodany 64 % 45 g
361 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować idealne Klasyczne kruche ciasteczka, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiać do głębokiej miski czterysta pięćdziesiąt gramów mąki, następnie dodać jedną łyżeczkę sody, do smaku sól i wymieszać.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij jedno jajko kurze do dużej miski ze stu gramami roztopionego masła i stu gramami margaryny do pieczenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sześćdziesiąt gramów cukru do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów kefiru do wspólnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej mąkę częściami do miski z płynną bazą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Mieszając ugniatamy ciasto i zbieramy je rękami w bryłę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej trochę mąki na powierzchnię roboczą stołu i rozłóż ciasto.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze zagnieść ciasto, aby stało się ciasne i nie przykleiło się do rąk, a następnie włożyć do torby i włożyć do lodówki na trzydzieści minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po trzydziestu minutach podziel ciasto na dwie części i rozłóż jedną na stole posypanym odrobiną mąki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posyp ciasto odrobiną mąki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozwałkuj ciasto na ciasto o grubości jednego centymetra.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj sześćdziesiąt gramów cukru w spodku z jedną łyżeczką cynamonu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Równomiernie połóż połowę cukru zmieszanego z cynamonem na tortilli.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Lekko wciskając cukier w ciasto, przechodzimy na wierzch wałkiem do ciasta.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ciasteczka kroimy w romb za pomocą noża lub robimy z niego odpowiedni kształt kręconych półfabrykatów, a na niektórych dodajemy orzech dla elegancji.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Układamy ciasteczka na blasze natłuszczonej niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie w podobny sposób przygotowujemy ciasteczka na drugiej blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika, który został podgrzany do stu osiemdziesięciu stopni.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Po piętnastu do dwudziestu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z ciasteczkami z piekarnika i układamy ją na talerzu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

kruche ciasteczka na kefirze w 10 minut-pyszne słodkie wypieki na deser na herbatę! Wysiłek jest minimalny, a przyjemność maksymalna! Nie można się oprzeć tym słodkim ciasteczkom cynamonowym! Wyrafinowany arystokratyczny smak! Nigdy nie próbowałeś tak cudownie pachnących i wykwintnych wypieków! Z tymi ciasteczkami każde przyjęcie herbaciane będzie naprawdę Królewskie i będzie wspaniałą rodzinną tradycją. Wyraźny kremowy smak, chrupiąca konsystencja podkreślona lekkim aromatem szlachetnej przyprawy to niezrównana rozkosz dla prawdziwych smakoszy! Jeśli ciasteczka są przygotowywane na stół dla dzieci, nie należy używać w nich przypraw i Ostro pachnących składników. W takim przypadku powinieneś po prostu zrobić ciasteczka na kefirze zgodnie z jego klasycznym przepisem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal / 100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy