skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować idealne Klasyczne kruche ciasteczka, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Przesiać do głębokiej miski czterysta pięćdziesiąt gramów mąki, następnie dodać jedną łyżeczkę sody, do smaku sól i wymieszać.
Krok 3:
Rozbij jedno jajko kurze do dużej miski ze stu gramami roztopionego masła i stu gramami margaryny do pieczenia.
Krok 4:
Wlej sześćdziesiąt gramów cukru do miski.
Krok 5:
Wlej sto pięćdziesiąt mililitrów kefiru do wspólnej miski.
Krok 6:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 7:
Wlej mąkę częściami do miski z płynną bazą.
Krok 8:
Mieszając ugniatamy ciasto i zbieramy je rękami w bryłę.
Krok 9:
Wlej trochę mąki na powierzchnię roboczą stołu i rozłóż ciasto.
Krok 10:
Dobrze zagnieść ciasto, aby stało się ciasne i nie przykleiło się do rąk, a następnie włożyć do torby i włożyć do lodówki na trzydzieści minut.
Krok 11:
Po trzydziestu minutach podziel ciasto na dwie części i rozłóż jedną na stole posypanym odrobiną mąki.
Krok 12:
Posyp ciasto odrobiną mąki.
Krok 13:
Rozwałkuj ciasto na ciasto o grubości jednego centymetra.
Krok 14:
Wymieszaj sześćdziesiąt gramów cukru w spodku z jedną łyżeczką cynamonu.
Krok 15:
Równomiernie połóż połowę cukru zmieszanego z cynamonem na tortilli.
Krok 16:
Lekko wciskając cukier w ciasto, przechodzimy na wierzch wałkiem do ciasta.
Krok 17:
Ciasteczka kroimy w romb za pomocą noża lub robimy z niego odpowiedni kształt kręconych półfabrykatów, a na niektórych dodajemy orzech dla elegancji.
Krok 18:
Układamy ciasteczka na blasze natłuszczonej niewielką ilością oleju roślinnego, a następnie w podobny sposób przygotowujemy ciasteczka na drugiej blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika, który został podgrzany do stu osiemdziesięciu stopni.
Krok 19:
Po piętnastu do dwudziestu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z ciasteczkami z piekarnika i układamy ją na talerzu.
Krok 20:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
kruche ciasteczka na kefirze w 10 minut-pyszne słodkie wypieki na deser na herbatę! Wysiłek jest minimalny, a przyjemność maksymalna! Nie można się oprzeć tym słodkim ciasteczkom cynamonowym! Wyrafinowany arystokratyczny smak! Nigdy nie próbowałeś tak cudownie pachnących i wykwintnych wypieków! Z tymi ciasteczkami każde przyjęcie herbaciane będzie naprawdę Królewskie i będzie wspaniałą rodzinną tradycją. Wyraźny kremowy smak, chrupiąca konsystencja podkreślona lekkim aromatem szlachetnej przyprawy to niezrównana rozkosz dla prawdziwych smakoszy! Jeśli ciasteczka są przygotowywane na stół dla dzieci, nie należy używać w nich przypraw i Ostro pachnących składników. W takim przypadku powinieneś po prostu zrobić ciasteczka na kefirze zgodnie z jego klasycznym przepisem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal / 100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g