Musaka z mięsem mielonym i ziemniakami

bardzo niezwykłe, ale pyszne! Długo, ale wynik jest tego wart!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 5 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 35 % 8 g
144 kcal
IG: 88 / 0 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

przygotowanie tradycyjnej bałkańskiej musaki nie zadziała szybko! Dlatego, jeśli zdecydujesz się, przygotuj się na spędzenie dużo czasu, produktów i energii.
1. Pokrój bakłażana, posyp solą, pamiętaj i odstaw na chwilę, opłucz i wyciśnij. Smażyć na praktycznie suchej patelni.
2. Pokrój ziemniaki w plasterki. Ugotuj go lekko, aby był twardy.
3. Pokrój pomidory w kostkę, usuwając skórkę i cebulę.
4. Po bakłażanie włóż mięso mielone na patelnię i lekko usmaż, ugniatając na małe kawałki.
5. Dodaj wino, cebulę i pomidory i gotuj na wolnym ogniu, aż płyn odparuje. Dodaj sól i cynamon. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
6. Ugotuj beszamel: na maśle usmaż mąkę i dodając mleko zagotuj, dopraw solą i gałką muszkatołową. Ostudzić i dodać jajka ubite widelcem. Wymieszaj dressing.
7. W formie ułóż warstwę ziemniaków, warstwę bakłażana na wierzchu, a następnie warstwę mięsa.
8. Polej sosem i wstaw do piekarnika na 40 minut w 200 stopniach.
musaku jest lekko schłodzone, posiekane i podawane przed podaniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy