bajgle twarogowe z dżemem, cukrem i wanilią

idealny deser ze słodkiego twarogu na herbatę lub kawę! Wspaniały przepis na przygotowanie pachnących, bujnych i rumianych bajgli z twarogu, które mile zaskoczą ich doskonałym smakiem i na pewno wielu się spodoba!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 33 % 19 g
węglowodany 52 % 30 g
319 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować idealne słodkie bajgle twarogowe, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż dwieście pięćdziesiąt gramów przesianej mąki do obszernej miski i dodaj do niej jedną trzecią łyżeczki soli.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej również jedną łyżeczkę proszku do pieczenia do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj dwieście gramów mrożonego masła do miski z mąką na grubej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż trzysta pięćdziesiąt gramów twarogu do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj dwa żółtka do wspólnej miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie i zagnieść ciasto twarogowo-Francuskie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbieramy ciasto w misce w bryle, po czym wkładamy je do celofanowej torby i wkładamy do lodówki na godzinę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Podziel ciasto na dwie identyczne części i wlej trochę mąki na stół.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż pierwszą część ciasta na stole, a następnie rozwałkuj na dość cienkie ciasto o grubości pół centymetra.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój i podziel tortillę na osiem mniej więcej identycznych części.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Posyp każdy kawałek tortilli cukrem do smaku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Delikatnie zwiń każdy kawałek tortilli z cukrem w gęsty bajgiel.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Pokrój drugie ciasto na identyczne kawałki,a następnie nałóż dżem na każdy z nich niewielką, równomierną warstwą.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Delikatnie zwiń każdy kawałek ciasta z dżemem w gęsty bajgiel.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozłóż zwinięte bajgle na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posmaruj bajgle ubitym jajkiem kurzym.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni na dwadzieścia minut, po czym zostawiamy blachę do pieczenia z bajglami na dwie minuty w wyłączonym i lekko otwartym piekarniku.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i posypujemy bułeczki do smaku cukrem pudrem, układamy je na talerzu. Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!

bajgle twarogowe bardzo smaczne słodkie wypieki i smakołyki dla dzieci! Idealny do herbaty lub kawy! Delikatny deser twarogowy, który można łatwo przygotować rano na śniadanie. Niezapomniany smak i ogromna przyjemność! To niesamowite domowe wypieki zawsze okazuje się szczególnie delikatne, przewiewne dzięki precyzyjnie wyważonej recepturze i twarogu w kompozycji. Możesz dodać do nich dowolne nadzienie, uzyskując wyrafinowany i zawsze nowy deser. Po wypróbowaniu tych pachnących, bujnych i rumianych bajgli na zawsze będziesz ich wiernymi fanami!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy