skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować idealne słodkie bajgle twarogowe, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Włóż dwieście pięćdziesiąt gramów przesianej mąki do obszernej miski i dodaj do niej jedną trzecią łyżeczki soli.
Krok 3:
Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego do miski.
Krok 4:
Wlej również jedną łyżeczkę proszku do pieczenia do miski.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 6:
Zetrzyj dwieście gramów mrożonego masła do miski z mąką na grubej tarce.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 8:
Włóż trzysta pięćdziesiąt gramów twarogu do miski.
Krok 9:
Dodaj dwa żółtka do wspólnej miski.
Krok 10:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie i zagnieść ciasto twarogowo-Francuskie.
Krok 11:
Zbieramy ciasto w misce w bryle, po czym wkładamy je do celofanowej torby i wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 12:
Podziel ciasto na dwie identyczne części i wlej trochę mąki na stół.
Krok 13:
Rozłóż pierwszą część ciasta na stole, a następnie rozwałkuj na dość cienkie ciasto o grubości pół centymetra.
Krok 14:
Pokrój i podziel tortillę na osiem mniej więcej identycznych części.
Krok 15:
Posyp każdy kawałek tortilli cukrem do smaku.
Krok 16:
Delikatnie zwiń każdy kawałek tortilli z cukrem w gęsty bajgiel.
Krok 17:
Pokrój drugie ciasto na identyczne kawałki,a następnie nałóż dżem na każdy z nich niewielką, równomierną warstwą.
Krok 18:
Delikatnie zwiń każdy kawałek ciasta z dżemem w gęsty bajgiel.
Krok 19:
Rozłóż zwinięte bajgle na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia.
Krok 20:
Posmaruj bajgle ubitym jajkiem kurzym.
Krok 21:
Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do dwustu stopni na dwadzieścia minut, po czym zostawiamy blachę do pieczenia z bajglami na dwie minuty w wyłączonym i lekko otwartym piekarniku.
Krok 22:
Wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika i posypujemy bułeczki do smaku cukrem pudrem, układamy je na talerzu. Ciesz się apetytem i herbatą dla wszystkich!
bajgle twarogowe bardzo smaczne słodkie wypieki i smakołyki dla dzieci! Idealny do herbaty lub kawy! Delikatny deser twarogowy, który można łatwo przygotować rano na śniadanie. Niezapomniany smak i ogromna przyjemność! To niesamowite domowe wypieki zawsze okazuje się szczególnie delikatne, przewiewne dzięki precyzyjnie wyważonej recepturze i twarogu w kompozycji. Możesz dodać do nich dowolne nadzienie, uzyskując wyrafinowany i zawsze nowy deser. Po wypróbowaniu tych pachnących, bujnych i rumianych bajgli na zawsze będziesz ich wiernymi fanami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g