babeczki waniliowe z karmelem i piernikiem.

takie babeczki gotują się szybko, jeśli pierniki są już gotowe! Wkrótce Wielkanoc. I w tym trudnym czasie nie musisz się zniechęcać. Zrób to, co kochasz, przygotuj się na wakacje. Te babeczki można przygotować z dziećmi. Jeśli nie wiesz, jak zrobić pierniki i jest za późno na naukę, możesz je zastąpić cukierkami.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 15 % 11 g
węglowodany 79 % 57 g
350 kcal
IG: 2 / 2 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1.Robimy jakpkake. Włącz piekarnik do 180 gr. Roztop masło i pozwól mu ostygnąć. Ubij jajka lekko cukrem na pianę. W razie potrzeby dodaj masło,kefir, cukier waniliowy, skórkę z cytryny. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy. Przygotowujemy formy. Ciasto wkładamy do naszych foremek na muffinki 2/3 wysokości formy. Piec 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką.
2.Zrobiłem już ten przepis, krok po kroku można zobaczyć pod linkiem https://1000.menu/cooking/33086-keksy-kapkeiki-rozy-s-kremom
3.W przypadku karmelu bierzemy patelnię z grubym dnem. To lepsze niż rondel. Nie wkładamy całego cukru. Podpalamy. I czekamy, aż cukier zacznie się topić. Obok na kuchence włączamy krem do rozgrzania. Potrzebujemy, aby śmietana była bardzo gorąca. Możesz podgrzać w kuchence mikrofalowej.
4.Więc cukier się stopił, dodajemy kolejną porcję cukru i potrząsając patelnią, pozwalamy dalej się stopić. Możesz pomóc cukrowi drewnianą szpatułką. Gdy zmieni kolor na bursztynowy , możesz dodać gorącą śmietanę. Stopniowo. Para będzie gorąca od razu. Dlatego uważaj, aby się nie poparzyć. Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wlej całą śmietanę. Przeszkadzamy, nie przestajemy. Wracamy do ognia i trzymamy przez kolejne 5 minut.
5. Następnie usuń z ognia, dodaj olej. Nasze masło jest zimne i pokrojone na kawałki. Wszystko mieszamy. Następnie filtruję Karmel w innym naczyniu. I sprzątam, żeby się ochłodzić. Taki karmel można przechowywać do miesiąca w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
6. Oczywiście wcześniej zrobiłam pierniki. Do ciasta bierzemy rondel z grubym dnem, wkładamy miód i cukier. Na małym ogniu doprowadź cukier do rozpuszczenia.Ale nie gotujemy. Następnie dodaj sól i przyprawy. Dalej soda. Masa zaczyna się pienić. Dodaj teraz olej. Olej powinien się rozpuścić. I natychmiast usuwamy go z ognia. Oznacza to, że nie gotujemy.
7. Ostudzić do temperatury pokojowej. Następnie wlej masę do miski miksera, dodaj jajko i ubij z małą prędkością, dodaj przesianą mąkę. Dysza najpierw trzepaczka, a następnie hak lub K. dodaj mąkę, ale nie całą. Gdy masa stanie się bardzo gęsta , rozłóż ją na stole i dodaj pozostałą mąkę. Zagnieść ciasto. Nie przykleja się do rąk. Wkładamy go do torby i odkładamy na zimno na noc. Możesz przechowywać to ciasto w lodówce przez długi czas, do 3 tygodni.
8. Z ciasta robimy pierniki. Wyjmujemy go z lodówki.Pozwól mu się rozgrzać. Wytnij kawałek. Rozwałkuj go o grubości 6 mm. wyciśnij figurki. Piec 8-10 minut w 200gr. Piekarnik został wcześniej podgrzany.
9.Gdy pierniki są gotowe, ostygły. Wykonujemy glazurę i dekorujemy. Do glazury ubij białka cukrem pudrem przez 5 minut. Po 2 minutach dodaj sok z cytryny.Służy do wybielania glazury . Po 5 minutach przykryj miskę miksera z lukrem mokrym ręcznikiem. Pozostaw na 30 minut. Gotowe! Możesz z nią pracować. Jak ozdobić pierniki, powiem ci w następującym przepisie.
10. Więc teraz robimy nasze babeczki. Wytnij środek nożem. Wypełnij go karmelem. Następnie gotujemy krem i robimy trawkę. Dekorujemy je cukierkami lub piernikami. Krem nie może być białkowy, ale krem serowy lub maślany.Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy