skład / składniki
metoda gotowania
1.Robimy jakpkake. Włącz piekarnik do 180 gr. Roztop masło i pozwól mu ostygnąć. Ubij jajka lekko cukrem na pianę. W razie potrzeby dodaj masło,kefir, cukier waniliowy, skórkę z cytryny. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko mieszamy. Przygotowujemy formy. Ciasto wkładamy do naszych foremek na muffinki 2/3 wysokości formy. Piec 25 minut. Sprawdzamy wykałaczką.
2.Zrobiłem już ten przepis, krok po kroku można zobaczyć pod linkiem https://1000.menu/cooking/33086-keksy-kapkeiki-rozy-s-kremom
3.W przypadku karmelu bierzemy patelnię z grubym dnem. To lepsze niż rondel. Nie wkładamy całego cukru. Podpalamy. I czekamy, aż cukier zacznie się topić. Obok na kuchence włączamy krem do rozgrzania. Potrzebujemy, aby śmietana była bardzo gorąca. Możesz podgrzać w kuchence mikrofalowej.
4.Więc cukier się stopił, dodajemy kolejną porcję cukru i potrząsając patelnią, pozwalamy dalej się stopić. Możesz pomóc cukrowi drewnianą szpatułką. Gdy zmieni kolor na bursztynowy , możesz dodać gorącą śmietanę. Stopniowo. Para będzie gorąca od razu. Dlatego uważaj, aby się nie poparzyć. Zdejmij patelnię z ognia i stopniowo wlej całą śmietanę. Przeszkadzamy, nie przestajemy. Wracamy do ognia i trzymamy przez kolejne 5 minut.
5. Następnie usuń z ognia, dodaj olej. Nasze masło jest zimne i pokrojone na kawałki. Wszystko mieszamy. Następnie filtruję Karmel w innym naczyniu. I sprzątam, żeby się ochłodzić. Taki karmel można przechowywać do miesiąca w lodówce, w zamkniętym pojemniku.
6. Oczywiście wcześniej zrobiłam pierniki. Do ciasta bierzemy rondel z grubym dnem, wkładamy miód i cukier. Na małym ogniu doprowadź cukier do rozpuszczenia.Ale nie gotujemy. Następnie dodaj sól i przyprawy. Dalej soda. Masa zaczyna się pienić. Dodaj teraz olej. Olej powinien się rozpuścić. I natychmiast usuwamy go z ognia. Oznacza to, że nie gotujemy.
7. Ostudzić do temperatury pokojowej. Następnie wlej masę do miski miksera, dodaj jajko i ubij z małą prędkością, dodaj przesianą mąkę. Dysza najpierw trzepaczka, a następnie hak lub K. dodaj mąkę, ale nie całą. Gdy masa stanie się bardzo gęsta , rozłóż ją na stole i dodaj pozostałą mąkę. Zagnieść ciasto. Nie przykleja się do rąk. Wkładamy go do torby i odkładamy na zimno na noc. Możesz przechowywać to ciasto w lodówce przez długi czas, do 3 tygodni.
8. Z ciasta robimy pierniki. Wyjmujemy go z lodówki.Pozwól mu się rozgrzać. Wytnij kawałek. Rozwałkuj go o grubości 6 mm. wyciśnij figurki. Piec 8-10 minut w 200gr. Piekarnik został wcześniej podgrzany.
9.Gdy pierniki są gotowe, ostygły. Wykonujemy glazurę i dekorujemy. Do glazury ubij białka cukrem pudrem przez 5 minut. Po 2 minutach dodaj sok z cytryny.Służy do wybielania glazury . Po 5 minutach przykryj miskę miksera z lukrem mokrym ręcznikiem. Pozostaw na 30 minut. Gotowe! Możesz z nią pracować. Jak ozdobić pierniki, powiem ci w następującym przepisie.
10. Więc teraz robimy nasze babeczki. Wytnij środek nożem. Wypełnij go karmelem. Następnie gotujemy krem i robimy trawkę. Dekorujemy je cukierkami lub piernikami. Krem nie może być białkowy, ale krem serowy lub maślany.Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g