skład / składniki
metoda gotowania
oprócz tych składników do przygotowania bezy potrzebne będą również drewniane patyczki (szaszłyki), torba cukiernicza z dyszami, pędzle (nowe akwarele), pergamin.
miska, w której ubijamy białka, nie powinna być tłusta i absolutnie sucha.
1. Tak więc włóż schłodzone białka do głębokiej miski. Ubij białka mikserem elektrycznym w mocną pianę. Zaczynamy ubijać z minimalną prędkością, stopniowo ją zwiększając.
2. Kiedy białka zamieniają się w pianę, zaczynamy dodawać cukier puder. Tylko nie wszystkie na raz, ale jedna łyżka stołowa. Cukier puder powinien być wolny od skrobi.
3. Dodaj kwas cytrynowy na czubku noża do już ubitych białek. Kwas cytrynowy można zastąpić sokiem z cytryny w ilości jednej łyżeczki. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty.
4. Białka należy ubić do stabilnych szczytów. Co to znaczy? Jak to sprawdzić? Bardzo proste: musisz odwrócić pojemnik z białkami do góry nogami. Jeśli białka nie spadną - gotowe.
5. Zanurz pędzel w barwniku, przeciągnij go po wewnętrznej powierzchni torby cukierniczej. Możesz zrobić bezę dwukolorową: biało-różową, biało-niebieską lub dowolną inną. A także możesz zrobić więcej kolorów. Aby to zrobić, musisz narysować paski nie tego samego koloru, ale kilku. Do każdego koloru używamy czystego pędzla.
6. A teraz wypełniamy przygotowaną torbę do gotowania bezą. Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Sadzimy na nim bezy o dowolnym rozmiarze i kształcie. Kształt jest nadawany za pomocą dysz do torby do gotowania.
7. Włóż patyczki do już posadzonych bezy. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 90 stopni. Suszymy bezy przez 1,5-3 godziny. Czas zależy od wielkości samych bezy: im są mniejsze, tym szybciej będą gotowe i odwrotnie.
przechowuj bezy w hermetycznie zamkniętym pojemniku, aby wilgoć nie dostała się do niego.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g