skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Robimy topery lub po prostu pierniki na ciasta wielkanocne. Ciasto jest już gotowe. Możesz wziąć swój ulubiony przepis. Mam swój przepis, poniżej link do niego. Więc wyjmujemy ciasto z lodówki. Dajemy mu pół godziny leżenia na stole. Ponieważ na początku jest solidny.
Krok 2:
Przygotuj Formy do cięcia piernika. Miałem takie.
Krok 3:
Wytnij kawałek ciasta. Ugniatamy go w dłoniach. I rozwałkuj o grubości 6 mm. mój wałek do ciasta jest już ustawiony na wysokość 6 mm.
Krok 4:
Wyciskamy nasze figurki za pomocą foremek.
Krok 5:
Usuń nadmiar ciasta.
Krok 6:
Można tak zostawić na macie. Ogólnie zaleca się to zrobić. Oznacza to, że rozwałkuj dużą warstwę ciasta i wyciśnij wszystkie figury naraz. Ale musisz zachować odległość między nimi.
Krok 7:
Przenoszenie piernika jest niepożądane. Ale to nie pierwszy raz, kiedy to zrobiłem, złapałem. I tak będą wyglądać. Nasz piekarnik jest rozgrzany do 200 stopni. Pieczemy pierniki. Zajmuje mi to dokładnie 10 minut.
Krok 8:
Tak się okazuje. Jeśli zostaną prześwietlone, pierniki będą suche, jeśli nie zostaną upieczone-surowe. Więc spróbuj znaleźć środek. Może wystarczy 8 minut. Może potrzeba 15. Zawsze skupiaj się na swoim piekarniku, każdy jest inny.
Krok 9:
Od razu je lekko dociskam. Aby były równe. Ale możesz tego nie robić. Możesz je pomalować z drugiej strony, gdzie są równe.
Krok 10:
Natychmiast, gdy są jeszcze gorące, bierzemy wykałaczki lub drewniane szaszłyki i delikatnie wkręcamy je w pierniki. I tak zostawiamy je do ostygnięcia. Niektórzy przyklejają wykałaczki tuż przed piekarnikiem. Możesz tak i tak.
Krok 11:
W przypadku lukru zważ białka i cukier puder. Jeśli potrzebujesz trochę lukru, jak obliczyć? Bierzemy na przykład 1 białko, ważymy je i mnożymy tę liczbę przez 5,5. Wynikowa liczba to waga cukru pudru. Ciasto zawsze leży w lodówce, zawinięte w celofan. Jeśli potrzebuję piernika do ciasta, to odcinam kawałek i pieczę. A potem robię lukier, czasem nawet z połową białka.
Krok 12:
Przesiej cukier puder do białek. I wymieszaj wszystko łopatką.
Krok 13:
Następnie ubij mikserem na średniej prędkości przez 5 minut. Nie musisz mocno ubijać. W połowie procesu dodaj nasz sok z cytryny. To dla bieli glazury, no cóż, dla smaku. Ktoś nie dodaje. Tak będzie wyglądał lukier.
Krok 14:
Teraz przykryj naszą miskę miksera wilgotnym ręcznikiem. Zostawmy to na pół godziny. Potrzebujemy tego, aby wydostały się dodatkowe pęcherzyki powietrza. Robimy to koniecznie!
Krok 15:
Podczas gdy nasz lukier odpoczywa, przygotujemy to, czego będziemy potrzebować dalej. Są to małe kubki, łyżeczki, worki jednorazowe, woda jest bardzo zimna, igła lub wykałaczka.
Krok 16:
Teraz pokoloruj naszą glazurę. Mam barwniki żelowe. Nałóż trochę lukru do kubka. Najpierw dodaj kroplę barwnika lub zanurz wykałaczkę w barwniku. To czasem wystarczy. Wymieszać. Następnie dodaj kroplę wody. Tutaj musisz zobaczyć, co zrobisz.
Krok 17:
Do nalewania piernika potrzebujemy takiej konsystencji, że jeśli przejdziemy przez lukier łyżką, będzie taka bruzda. Teraz liczymy, jak długo się rozeszła. Lekko potrząśnij filiżanką lub zapukaj. Do wypełnienia musimy policzyć do 5. Jeśli glazura się rozeszła, wystarczy woda. Dla sztywniejszego konturu liczymy do 10. Oczywiście film jest znacznie jaśniejszy, ale postaram się wyjaśnić słowami.
Krok 18:
W ten sposób przygotujemy różne kolory. Zwróć uwagę, że cały czas lukier w filiżance jest przykryty wilgotnym ręcznikiem. Ponieważ szybko wysycha.
Krok 19:
Najpierw wykonuję kontur. Aby to zrobić, biorę dyszę 0. Wszystko, co będziemy mieli dalej, jest białe, kontur jest również biały.
Krok 20:
Jest teraz głównym etapem. Zalewanie. Robimy to w kółko. Pomagamy igłą na krawędziach.
Krok 21:
Teraz robimy stukanie lub potrząsamy z boku na bok. Lukier się rozproszy. Jeśli gdzieś nie ma wystarczającej ilości glazury, dodaj kroplę. I od razu rysuję innym kolorem. Podczas pracy z woreczkami z lukrem za każdym razem należy je przykryć wilgotnym ręcznikiem. Aby nie wyschły.
Krok 22:
Aby glazura była gładka i szybko wysychała, wkładamy arkusz do piekarnika na 10 minut w temperaturze 50 stopni. Z otwartymi drzwiami, można z wentylatorem.
Krok 23:
I takie są pierniki. Cóż, na wszystko twoja wyobraźnia.
Krok 24:
Pozwól naszym toperom całkowicie wyschnąć. Zostawiam je na stole na minimum 8 godzin. Następnie musisz włożyć do torebek lub jakiegoś pojemnika z pokrywką. Zrobiłem te malowane pierniki na ciasta wielkanocne.
Krok 25:
Miłej Wielkanocy! Uważaj na siebie!
chcę jeszcze napisać, jak robię ciasto z piernika. Bierzemy rondel z grubym dnem, wkładamy miód i cukier. Na małym ogniu doprowadź cukier do rozpuszczenia. Ale nie gotujemy. Następnie dodaj sól i przyprawy. Możesz łyżkę kakao. Dalej soda. Masa zaczyna się pienić. Dodaj teraz olej. Olej powinien się rozpuścić. I natychmiast usuwamy go z ognia. Oznacza to, że nie gotujemy. Wstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej. Następnie masę wlewamy do miski miksera, dodajemy jajko i ubijamy z małą prędkością, wlewamy przesianą mąkę. Dysza najpierw trzepaczka a potem hak . Dodaj mąkę, ale nie całą. Gdy masa stanie się bardzo gęsta , rozłóż ją na stole i dodaj pozostałą mąkę. Zagnieść ciasto. Nie przykleja się do rąk. Wkładamy go do torby i odkładamy na zimno na noc. Możesz przechowywać to ciasto w lodówce przez długi czas, do 3 tygodni. Smacznego.
przepis ze zdjęciami krok po kroku
ciasto miodowo-piernikowe pod malowaniem tutaj
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g