skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posiekaj daktyle, wymieszaj z rodzynkami i polej gorącą mocną herbatą.Odstaw na 25-30 minut.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem, dodaj proszek do pieczenia, imbir, cynamon i przesianą mąkę. Zagnieść ciasto. Dodaj herbatę z suszonymi owocami i wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Rozgrzej piekarnik do 180 OS. Włóż ciasto do formy wysmarowanej olejem roślinnym lub wyłożonej pergaminem.
Krok 4:
Piec około 1 godziny do miękkości (sprawdź wykałaczką na środku babeczki - powinna wyjść sucha).Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
bergamotka to wiecznie zielone drzewo cytrusowe o wysokości do 10 metrów z owocami w kształcie gruszki lub kulistymi o długości około 5 cm., ich miąższ ma kwaśny smak.Ze względu na kształt owoców czasami nazywany jest "książęcą gruszką", same owoce nie są spożywane,ale ze skórki uzyskuje się olejek eteryczny,który ma szereg korzystnych właściwości (działanie przeciwwirusowe, antyseptyczne i immunostymulujące).Również ze skórki,kwiatów,liści i młodych pędów powstaje aromatyczna herbata o działaniu kojącym,antyseptycznym i przeciwskurczowym.W stresujących sytuacjach taka herbata pomaga złagodzić napięcie nerwowe i przywrócić siłę.W wielu krajach herbata z bergamotką znana jest pod nazwą"Earl Grey".
dlatego w związku z ostatnimi wydarzeniami proponuję spróbować zrobić tę" leczniczą " babeczkę.Nie tylko rozjaśni Twoją herbatę,ale także poprawi nastrój.Ale na jednym Earl Gray byłby "nudny" więc dodałam do niego daktyle i rodzynki.Zamiast daktyli możesz dodać suszone morele lub inne ulubione suszone owoce, możesz także dodać kandyzowane owoce.
a aby było jeszcze bardziej aromatyczne, wystarczy dodać do ciasta tylko zmielony cynamon i imbir.Babeczka herbaciana z suszonymi owocami jest dość delikatna,smaczna, nie sucha, a jednocześnie nie mokra. Szkoda, że szybko się zjada. Następnego dnia staje się jeszcze smaczniejszy i bardziej aromatyczny niż świeży, z zapałem z upałem!
gotuj. Próbować. Będzie pysznie. Przyjemny apetyt!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czarna herbata - 0 kcal/100g