skład / składniki
metoda gotowania
1. Posiekaj czekoladę. Wymieszaj z masłem, cukrem, kakao w proszku. Dodaj jajko, sól i mąkę, zagniataj ciasto, aż będzie gładkie. Do ciasta dodać sodę gaszoną w soku z cytryny i jeszcze raz dobrze zagnieść.
2. Z gotowego ciasta uformuj wypukłe ciasteczka i ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około pół godziny.
4. W tym czasie ciasteczka pokryją się skórką, ale w środku będą nadal surowe. Teraz należy go wyjąć z piekarnika, aby wypełnić skondensowanym mlekiem.
5. Użyj noża lub łyżki, aby usunąć górną skórkę i połóż trochę gotowanego skondensowanego mleka na surowej warstwie. Ponadto, jeśli chcesz, ciasteczka można posypać odrobiną soli morskiej, co nada ciasteczkom wyjątkowy, niezwykły smak. Następnie piec w piekarniku przez kolejne 10 minut.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g