ciasta wielkanocne z suszonymi morelami i kandyzowanymi owocami na cieście drożdżowym

ciasto do pieczenia zawsze wychodzi jak puch! Wspaniały przepis na przygotowanie maślanych pachnących ciast wielkanocnych na wielką Wielkanoc, które ozdobią świąteczny stół i mile zaskoczą bogatym i niezrównanym delikatnym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 74 % 43 g
272 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować idealne świąteczne ciasta wielkanocne, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej pięćset mililitrów mleka o zawartości tłuszczu co najmniej trzy i pół procent do miarki, a następnie dodaj pięćdziesiąt gramów świeżych prasowanych drożdży do kubka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej około pięćdziesięciu gramów cukru do kubka z mlekiem i drożdżami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj dwie pełne łyżki mąki do kubka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w kubku i odstaw na piętnaście minut, aby aktywować drożdże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż sto osiemdziesiąt gramów miękkiego masła w obszernej emaliowanej misce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt gramów cukru do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj jedną łyżeczkę cukru waniliowego i jedną trzecią łyżeczki soli do miski.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Oddziel białka od żółtek i dodaj sześć żółtek do miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki we wspólnym pojemniku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ugotowane ciasto do miski z mieszanką jajeczną.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj wszystkie składniki we wspólnym pojemniku.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sto pięćdziesiąt gramów 15% kwaśnej śmietany do miski.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej czterdzieści gramów maku spożywczego do miski.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zetrzyj i dodaj skórkę z cytryny do miski do smaku.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż sto dwadzieścia gramów kandyzowanych owoców do miski.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj sto dwadzieścia gramów suszonych moreli do miski i wymieszaj wszystkie składniki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej Części do wspólnego pojemnika dziewięćset gramów wcześniej przesianej mąki.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wymieszaj płynną bazę z mąką i zagniataj ciasto.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta rękami przez około dziesięć do piętnastu minut.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Posyp ciasto mąką w misce i przykryj ręcznikiem kuchennym, aby rozłożyć się w ciepłym miejscu na półtorej godziny.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Po upływie czasu ciasto w misce jest bardzo dobrze ugniatane, usuwamy z niego nagromadzony dwutlenek węgla i nasycamy go tlenem.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż ciasto w wymaganej ilości na przygotowanych formach, a następnie dodaj trochę oleju roślinnego do form na wierzchu i wyrównaj łyżką, a następnie przykryj ręcznikiem i pozostaw do rozłożenia.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po pięćdziesięciu minutach wkładamy formy z ciastami do piekarnika, który został podgrzany do stu pięćdziesięciu stopni przez pięćdziesiąt pięć minut, a następnie wyłączamy piekarnik i odstawiamy w nim ciasta na kolejne pięć do siedmiu minut.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Po wyjęciu ciast wielkanocnych z piekarnika dekorujemy je gotowanym kremem białkowym (przepis na krem pod filmem).

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Dekorujemy również ciasta na wierzchu różnymi różami, figurkami i posypką cukierniczą według własnych upodobań.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Gratulujemy wszystkim Wesołych Świąt Wielkanocnych!

ciasto wielkanocne-Wielkanocne wypieki, które zawsze się sprawdzają! Wysokie, piękne i niesamowicie smaczne! Delikatne i lekkie ciasta wielkanocne z ciastem jak nieważki puch! Idealne świąteczne ciasta na wielką Wielkanoc! Zapomnij na zawsze o zepsutym cieście, które nie kiełkuje godzinami, nie chce rosnąć podczas pieczenia i szybko opada po wyjęciu z piekarnika! Zgodnie z tym przepisem ciasta są zawsze bogate, miękkie, pachnące, bardzo porowate w środku o bogatym i jednocześnie niezrównanym delikatnym smaku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Posypka cukiernicza - 395   kcal/100g
  • Mieszanka kandyzowanych owoców - 216   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy