ciasto z ciasta

Szybki, SUPER PROSTY, nierealistycznie pyszny!! Wszyscy pamiętają pyszne ciasto z dzieciństwa" ziemniaki & quot;?! Delikatne, miękkie i po prostu bardzo smaczne. Dziś oferuję przepis nie do końca tradycyjny, ale bardzo smaczny.
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 7 g
tłuszcze 28 % 14 g
węglowodany 58 % 29 g
263 kcal
IG: 7 / 55 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziesz potrzebować: Każda pasca lub ciasto wielkanocne. W całości lub w kawałkach, świeże lub czerstwe-bez różnicy. Zmiękczone masło. Skrobia kukurydziana. Sól i wanilina. Cukier. Alkohol - do woli. Jajo. Mleko.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kroję ciasto na kawałki o grubości 1-1, 5 cm. Wysyłam do piekarnika do wyschnięcia. Sam reguluj temperaturę i czas, potrzebujesz krakersów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do śmietany łącz jajka, cukier, sól, wanilinę, skrobię i dobrze wymieszaj. Następnie mleko w temperaturze pokojowej. Wszyscy przygotowują krem na różne sposoby. Ktoś wlewa gorące i wrzące mleko. To nie jest ważne! Rób tak, jak kiedyś. Jeśli nagle stało się tak, że masa poszła w płatki, przebij ją blenderem zanurzeniowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pozwalam lekko ostygnąć, dodaję alkohol i masło. Dobrze mieszam. Powinien uzyskać pyszny, jednorodny krem. Gdy ostygnie, stanie się grubszy. Zamykam w kontakcie i wkładam do lodówki, aż całkowicie ostygnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do tego czasu krakersy są gotowe. Suszyłem w 120 stopniach przez około godzinę. Pozwól mi całkowicie ostygnąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kruszę na okruchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz ze schłodzonym kremem. Dobrze mieszam.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Taka masa powinna się udać. Miękkie, umiarkowanie wilgotne, stabilne, nie suche.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Formuję ciasta po 55 g.każdy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dostałem 13 sztuk.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do posypania użyję kakao i cukru pudru po 1 łyżce. l. Mieszam, w razie potrzeby możesz przesiać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze zwijam każdy kawałek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dla piękna i smaku dekoruję orzechami włoskimi.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Delikatne, miękkie, bardzo aromatyczne i smaczne. Jeśli nie wiesz, skąd pochodzą, nikt nie zgadnie, że to pasca. Umiarkowanie słodkie, z lekką nutą alkoholu. Możemy śmiało powiedzieć, że jest to pełne ciasto. Mam nadzieję, że przepis się spodoba i będzie przydatny. Bądź zdrowy!!! Miłego nastroju dla wszystkich!

jeśli nie wiesz, z czego to jest, nikt nie zgadnie, że to pasca. Jeśli masz resztki Paschy lub ciasta wielkanocnego, wysusz je w piekarniku, ugotuj śmietanę, a otrzymasz wspaniałe ciasta. A jeśli dodasz pokruszone orzechy i alkohol - ogólnie odlecisz! Dołącz do nas!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Alkohol - 83   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna - 242   kcal/100g
  • Bułka dietetyczna na sorbitolu - 266   kcal/100g
  • Kok - 242   kcal/100g

Podobne przepisy