skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować przepyszne i smaczne pierniki, przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka do rondla i podgrzej je na kuchence, a następnie wlej do niego dwieście pięćdziesiąt gramów cukru.
Krok 3:
Rozłóż osiemdziesiąt gramów masła na patelni.
Krok 4:
Mieszając, zagotuj wszystkie składniki w rondlu i wyjmij z pieca.
Krok 5:
Wlej dwieście gramów mąki na patelnię.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu i zaparz ciasto.
Krok 7:
Wlej jedną łyżeczkę soli do rondla.
Krok 8:
Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta na patelni.
Krok 9:
Po jednym na raz rozbijamy trzy jaja kurze na patelnię i mieszamy.
Krok 10:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.
Krok 11:
Rozłóż czterysta gramów mąki na patelni.
Krok 12:
Zgasić łyżeczkę sody sokiem z cytryny, aby uzyskać delikatniejsze ciasto.
Krok 13:
Dodaj gaszoną sodę do rondla z ciastem.
Krok 14:
Dokładnie zagnieść ciasto na patelni.
Krok 15:
Rozłóż ciasto z patelni na stole i lekko ugniataj.
Krok 16:
Włóż ciasto do celofanowej torby i włóż do lodówki na dwie godziny.
Krok 17:
Przygotuj lukier z piernika i włóż białko jednego jaja kurzego do głębokiej miski, sto gramów cukru pudru i wymieszaj.
Krok 18:
Dodaj jedną łyżeczkę soku z cytryny do miski z białkiem jaja i cukrem pudrem.
Krok 19:
Dobrze ubij mikserem wszystkie składniki w misce, aż będą puszyste i gładkie.
Krok 20:
Po dwóch godzinach rozprowadzamy ciasto na stole posypanym odrobiną mąki.
Krok 21:
Ciasto lekko ugniatamy i posypujemy odrobiną mąki.
Krok 22:
Rozwałkuj ciasto wałkiem do półtora centymetrowego ciasta.
Krok 23:
Wycinamy puste miejsca na pierniki za pomocą szklanki lub formy o odpowiedniej średnicy.
Krok 24:
Rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.
Krok 25:
Po dziesięciu do dwunastu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, dajemy piernikom trochę czasu na ostygnięcie i pokrywamy je z obu stron przygotowanym lukrem białkowym.
Krok 26:
Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!
domowy przepis na pierniki jest super prosty! Słodkie wypieki na herbatę sama delikatność! Proste, bujne i smaczne – domowe pierniki, przepis na mleko i ciasto budyniowe. Rzadki przysmak! Proste i dostępne dla wszystkich! Myślisz, że niemożliwe jest zrobienie pysznych pierników w domu ze zwykłych produktów? Mylisz się! Przestrzegając tego przepisu, przygotujesz niezrównany deser-prawdziwą przekąskę, która zostanie zapamiętana przez wszystkich i stanie się najbardziej ukochana. Można je polać polewą cukrową lub rozpuszczoną czekoladą na wierzchu, więc możesz eksperymentować!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g