domowe pierniki z polewą z ciasta parzonego na mleku

z pewnością zachwycą małych i dużych miłośników pieczenia! Wspaniały przepis na gotowanie przepysznych pierników w domu ze zwykłych produktów, które mile zaskoczą swoim wspaniałym smakiem i na pewno wielu się spodoba!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 11 % 7 g
węglowodany 78 % 50 g
276 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przepyszne i smaczne pierniki, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów mleka do rondla i podgrzej je na kuchence, a następnie wlej do niego dwieście pięćdziesiąt gramów cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż osiemdziesiąt gramów masła na patelni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszając, zagotuj wszystkie składniki w rondlu i wyjmij z pieca.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej dwieście gramów mąki na patelnię.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu i zaparz ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej jedną łyżeczkę soli do rondla.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kontynuuj dokładne wyrabianie ciasta na patelni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Po jednym na raz rozbijamy trzy jaja kurze na patelnię i mieszamy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w rondlu.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozłóż czterysta gramów mąki na patelni.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zgasić łyżeczkę sody sokiem z cytryny, aby uzyskać delikatniejsze ciasto.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj gaszoną sodę do rondla z ciastem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dokładnie zagnieść ciasto na patelni.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż ciasto z patelni na stole i lekko ugniataj.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włóż ciasto do celofanowej torby i włóż do lodówki na dwie godziny.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przygotuj lukier z piernika i włóż białko jednego jaja kurzego do głębokiej miski, sto gramów cukru pudru i wymieszaj.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj jedną łyżeczkę soku z cytryny do miski z białkiem jaja i cukrem pudrem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dobrze ubij mikserem wszystkie składniki w misce, aż będą puszyste i gładkie.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po dwóch godzinach rozprowadzamy ciasto na stole posypanym odrobiną mąki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ciasto lekko ugniatamy i posypujemy odrobiną mąki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Rozwałkuj ciasto wałkiem do półtora centymetrowego ciasta.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wycinamy puste miejsca na pierniki za pomocą szklanki lub formy o odpowiedniej średnicy.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż półfabrykaty na blasze do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia i wyślij do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po dziesięciu do dwunastu minutach wyjmujemy blachę do pieczenia z piekarnika, dajemy piernikom trochę czasu na ostygnięcie i pokrywamy je z obu stron przygotowanym lukrem białkowym.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Gotowanie razem, gotowanie po prostu, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego dla wszystkich!

domowy przepis na pierniki jest super prosty! Słodkie wypieki na herbatę sama delikatność! Proste, bujne i smaczne – domowe pierniki, przepis na mleko i ciasto budyniowe. Rzadki przysmak! Proste i dostępne dla wszystkich! Myślisz, że niemożliwe jest zrobienie pysznych pierników w domu ze zwykłych produktów? Mylisz się! Przestrzegając tego przepisu, przygotujesz niezrównany deser-prawdziwą przekąskę, która zostanie zapamiętana przez wszystkich i stanie się najbardziej ukochana. Można je polać polewą cukrową lub rozpuszczoną czekoladą na wierzchu, więc możesz eksperymentować!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy