klasyczny krem miodowy ze skrobią

najlepsze ciasto z pysznym kremem na specjalne okazje! Teraz opowiem ci o kulinarnym przepisie na takie jedzenie jak ciasto miodowe z kremem.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 74 % 49 g
329 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 9 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy od włożenia 2 pełnych łyżek miodu do rondla i 2 łyżeczek sody, podgrzania masy, wymieszania. Stopniowo dodajemy masło, cukier. Gotujemy jak ciasto, ciągle mieszając. Garnek powinien stać w łaźni wodnej! Następnie usuwamy go z pieca. Lekko ostudzić. Wbij jajka po jednym na raz i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz przenosimy tę masę do pojemnika i dodajemy do niej 3-4 szklanki przesianej mąki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto. Będzie przypominać ciepłą plastelinę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I wkładamy go do lodówki na 20 minut, aby trochę stwardniał.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po tym czasie wyjmujemy ciasto, dzielimy je na 6 części i ponownie wkładamy do lodówki na 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozwałkuj każdy kawałek natychmiast na blasze do pieczenia pokrytej olejem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 7-10 minut. Więc upiecz wszystkie ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie przygotuj krem. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie składniki, ubij je

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I ustaw na wolnym ogniu i podgrzej, aż zgęstnieje. Następnie dodaj 150-200 gramów masła, ubij, a następnie schłodź. Krem jest gotowy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj nimi wszystkie ciasta i ułóż je jeden na drugim.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W nocy ciasto wkładamy do lodówki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy