skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź produkty z listy: mąkę, jajka, masło, kefir, sól, proszek do pieczenia.
Krok 2:
Wlej kefir do miski do wyrabiania ciasta.
Krok 3:
Rozbij tam kilka jajek.
Krok 4:
Sól, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
Krok 5:
Mieszaj, aż będzie gładka i odstaw, odpocznij, robiąc nadzienie.
Krok 6:
Do nadzienia ugotujemy gotowane jajka, zieloną cebulę, olej i sól.
Krok 7:
Jajka zmielić, można widelcem,
Krok 8:
Wymieszaj z drobno posiekaną zieloną cebulą, dodaj sól i olej. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 9:
Przykryj formę pergaminem, nasmaruj i wlej połowę ciasta. Połóż nadzienie na środku.
Krok 10:
Wlać pozostałe ciasto na wierzch nadzienia. Umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30-40 minut (skup się na piekarniku).
Krok 11:
Gdy ciasto wyrośnie, zarumieni się, delikatnie otwórz piekarnik, pozostawiając ciasto na ciepło, aby nie osiadło natychmiast po nagłej zmianie temperatury, a następnie wyjmij, sprawdź gotowość różdżką.
Krok 12:
Ostudzić i podawać na śniadanie lub kolację, choć ciepłe, choć zimne.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g