ciasto galaretkowe na kefirze jajecznym z zieloną cebulą

ciasta z galaretką zaoszczędzą czas i pomogą w każdej sytuacji! Bezzwrotne, szybkie pieczenie, z którym poradzi sobie nawet początkujący kucharz.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 7 g
tłuszcze 33 % 12 g
węglowodany 47 % 17 g
184 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Weź produkty z listy: mąkę, jajka, masło, kefir, sól, proszek do pieczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do miski do wyrabiania ciasta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozbij tam kilka jajek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Mieszaj, aż będzie gładka i odstaw, odpocznij, robiąc nadzienie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia ugotujemy gotowane jajka, zieloną cebulę, olej i sól.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka zmielić, można widelcem,

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj z drobno posiekaną zieloną cebulą, dodaj sól i olej. Dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj formę pergaminem, nasmaruj i wlej połowę ciasta. Połóż nadzienie na środku.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlać pozostałe ciasto na wierzch nadzienia. Umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 30-40 minut (skup się na piekarniku).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy ciasto wyrośnie, zarumieni się, delikatnie otwórz piekarnik, pozostawiając ciasto na ciepło, aby nie osiadło natychmiast po nagłej zmianie temperatury, a następnie wyjmij, sprawdź gotowość różdżką.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ostudzić i podawać na śniadanie lub kolację, choć ciepłe, choć zimne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy