skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Weź olej o zawartości tłuszczu powyżej 82%, użyj płynnego miodu.
Krok 2:
Dodaj szczyptę soli do jajek. Dodaj cukier i cukier waniliowy do jajek z solą, ubij mikserem na puszystą, jasną masę przez około 5-7 minut. Dodaj płynny miód, ponownie ubij mieszaninę jajek. Oddzielnie wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem kakaowym przesianym przez sitko.
Krok 3:
Wlej mieszankę mąki do jajka. Powstałą masę wymieszać łyżką, wyrabiając ciasto podobne do gęstej śmietany i podzielić na 3 części. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, wylej trzecią część ciasta, równomiernie wygładź na całej patelni (moja średnica formy wynosi 28 cm). Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut, więc upiecz wszystkie 3 ciasta. Niech ciasta ostygną, usuń papier.
Krok 4:
Aby przygotować krem, ubij zmiękczone masło mikserem przez 1-2 minuty. Kontynuując ubijanie, Dodaj części gotowanego skondensowanego mleka. Powinien uzyskać miękki, jednorodny i smaczny krem. Każde ciasto obficie posmarować kremem, układając ciasta jeden na drugim. Wierzch i boki ciasta Spartak również posmaruj kremem, udekoruj wierzch według uznania.
Krok 5:
Udekorowałem czekoladą i wiórkami kokosowymi startymi na grubej tarce. Domowe szybkie ciasto Spartak potrzebuje czasu, aby ciasta się nasiąkły. Dlatego wyślij ciasto do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub lepiej-na noc.
Krok 6:
Szybkie ciasto Spartakus jest gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie. Smacznego!
teoretycznie odpowiedź na pytanie "co to jest ciasto" zna nawet najmniejsze dziecko, nie mówiąc już o dorosłych. To prawda, że każdy będzie miał własną odpowiedź na to pytanie. Ciasto to mała uczta, która może rozweselić nawet najsmutniejszy dzień. Ciasto to kulinarna magia, która zawsze zaskakuje i zadziwia swoją doskonałością. Ciasto to wspaniałe chwile towarzystwa w mroźny zimowy wieczór. Każdy tort ma coś innego, tajemnego, intymnego, ale koniecznie dobrego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g