ciasteczka Leningradzkie na cukrze pudrze

rozpływające się w ustach, chrupiące i przewiewne ciasteczka. Tak samo jak w dzieciństwie! Kiedy byłam mała, to było moje ulubione ciastko. Teraz też jest sprzedawany, ale wydaje się, że smakuje zupełnie inaczej. Spróbuj zrobić słynne ciasteczka Leningrad według tego przepisu. Moja rodzina doceniła smak, a gotowanie jest proste i krótkotrwałe.
viktorinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 8 g
tłuszcze 4 % 3 g
węglowodany 84 % 59 g
272 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 1 h 50 min

1. Rozbij jajka do miski, dodaj cukier puder.

2. Ubijaj mieszaninę, aż zwiększy się 3-krotnie.

3. Przesiej mąkę, wymieszaj z wanilią.

4. W małych porcjach wsyp mąkę do mieszanki jajecznej. Szybko zagnieść ciasto.

5. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem.

6. Przenieś ciasto do worka do szprycowania. Wyciśnij go na blachę do pieczenia małymi tortillami.

7. Blacha do pieczenia z przyszłymi ciasteczkami powinna stać przez godzinę w temperaturze pokojowej.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasteczka przez 8-10 minut. Powinien lekko zmienić kolor i przyrumienić krawędzie.

ciasteczka są gotowe. Słodkiej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy