ciasteczka Leningradzkie na cukrze pudrze
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
1. Rozbij jajka do miski, dodaj cukier puder.
2. Ubijaj mieszaninę, aż zwiększy się 3-krotnie.
3. Przesiej mąkę, wymieszaj z wanilią.
4. W małych porcjach wsyp mąkę do mieszanki jajecznej. Szybko zagnieść ciasto.
5. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem.
6. Przenieś ciasto do worka do szprycowania. Wyciśnij go na blachę do pieczenia małymi tortillami.
7. Blacha do pieczenia z przyszłymi ciasteczkami powinna stać przez godzinę w temperaturze pokojowej.
8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciasteczka przez 8-10 minut. Powinien lekko zmienić kolor i przyrumienić krawędzie.
ciasteczka są gotowe. Słodkiej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g