ciasto z galaretką ciasto z kapusty na jajkach z koperkiem i sezamem

przepyszne ciasto na obiad, proste w przygotowaniu! Ciasto z galaretką z kapustą i jajkiem jest bardzo proste do przygotowania, danie jest bardzo smaczne i satysfakcjonujące. Nadzienie nie może być solone podczas gotowania, ponieważ w cieście jest wystarczająco dużo soli.
Sarka @Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 60 % 21 g
węglowodany 26 % 9 g
234 kcal
IG: 44 / 0 / 56

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

rozbij jajka do miski, dodaj szczyptę soli i gaszoną sodę, ubij trzepaczką, aż powstanie pienista masa. Następnie dodaj majonez i śmietanę, wymieszaj. Przesiej mąkę do powstałej masy, wymieszaj trzepaczką, aż będzie gładka, bez grudek. Konsystencja ciasta jest podobna do śmietany.

jajka gotujemy na twardo, schładzamy w zimnej wodzie, a następnie obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i smażyć na oleju słonecznikowym, aż będzie przezroczysta. Cienko posiekaj kapustę i wyślij do cebuli, gotuj na wolnym ogniu przez 7-10 minut. Mój koperek, suchy, drobno posiekany. Następnie łączymy kapustę z jajkami i koperkiem, mieszamy.

wlej połowę ciasta do naczynia do pieczenia uprzednio nasmarowanego masłem, a następnie rozłóż nadzienie łyżką stołową, starając się rozprowadzić go równą warstwą bez mieszania z ciastem. Pozostałe ciasto wylewamy na nadzienie, posypujemy sezamem i wysyłamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ciasto przez 40 minut.

ostrożnie wyjmij ciasto z formy, pozwól mu trochę ostygnąć,pokrój na porcje i podawaj.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy