skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mój tata służył w Niemczech jako młody człowiek. To tam po raz pierwszy spróbował tego najdelikatniejszego ciasta! A po 30 latach postanowiłem wznowić jego wspomnienia z życia wojskowego. Ciasto przypomina sernik królewski, ale jego nadzienie jest bogatsze i ciekawsze. Proponuję spróbować tego arcydzieła. I tak zaczynajmy. Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Wcześniej włóż olej do ciasta do zamrażarki. 15 minut.
Krok 2:
Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i sodę. Wszystko mieszamy. Dodaj starte masło do mąki, wcześniej zamrożone. Suchymi rękami pocieramy wszystko w okruchy. Wkładamy do lodówki podczas przygotowywania nadzienia.
Krok 3:
Przejdź do nadzienia. Wlej mleko, masło i cukier do rondla. Na małym ogniu, mieszając, doprowadzić do wrzenia.
Krok 4:
Dodaj mak do masy mlecznej i delikatnie mieszając dodaj semolinę. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i usuń, aby zaparzyć, przez 10 minut.
Krok 5:
Podczas gdy masa Makowo-mleczna jest podawana, mikserem (jeśli jej nie ma, możesz użyć miksera) dobrze wymieszaj twaróg i jajko. Dodaj do masy Makowo-mlecznej i dokładnie wymieszaj.
Krok 6:
Nadzienie jest gotowe! Zajmijmy się układaniem ciasta!
Krok 7:
Formę(mam 28 cm) smarujemy masłem. Rozłóż 2/3 ciasta na dnie i bokach. Rozłóż nasze nadzienie na cieście.
Krok 8:
Wlej pozostałe ciasto na wierzch, wyrównaj.
Krok 9:
W piekarniku nagrzanym do 180 stopni wkładamy ciasto na około 1 godzinę.
Krok 10:
Rumiany, apetyczny i o niesamowitym zapachu!!! Nasze ciasto jest gotowe! Pozwól mu całkowicie ostygnąć! Całkowicie! I ciesz się...smacznego!
przyznaję, że to niemieckie ciasto z twarogiem i makiem podbiło moje serce za pierwszym razem. Kruche słodkie ciasto i mnóstwo Delikatnego nadzienia twarogowego sprawiają, że te wypieki są świąteczne i niesamowicie smaczne. Po prostu nie można oderwać oczu od ostatniego zdjęcia tego przepisu! Mam nadzieję, że ci się też spodoba. Z niecierpliwością czekam na Twoją opinię.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g