Quarkkuchen-Niemiecki twaróg makowy

nadaje się na świąteczny stół. Niezwykły smak. Nadzienie jest fantastyczne! Ciasto jest wysokie, apetyczne, Duże) zawsze lubię połączenie delikatnych i chrupiących tekstur w wypiekach! Gorąco polecam ten przepis wszystkim miłośnikom twarogu! 
Maria Z.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 57 % 30 g
287 kcal
IG: 10 / 13 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mój tata służył w Niemczech jako młody człowiek. To tam po raz pierwszy spróbował tego najdelikatniejszego ciasta! A po 30 latach postanowiłem wznowić jego wspomnienia z życia wojskowego. Ciasto przypomina sernik królewski, ale jego nadzienie jest bogatsze i ciekawsze. Proponuję spróbować tego arcydzieła. I tak zaczynajmy. Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Wcześniej włóż olej do ciasta do zamrażarki. 15 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i sodę. Wszystko mieszamy. Dodaj starte masło do mąki, wcześniej zamrożone. Suchymi rękami pocieramy wszystko w okruchy. Wkładamy do lodówki podczas przygotowywania nadzienia.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przejdź do nadzienia. Wlej mleko, masło i cukier do rondla. Na małym ogniu, mieszając, doprowadzić do wrzenia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mak do masy mlecznej i delikatnie mieszając dodaj semolinę. Wszystko dokładnie wymieszaj, przykryj pokrywką i usuń, aby zaparzyć, przez 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy masa Makowo-mleczna jest podawana, mikserem (jeśli jej nie ma, możesz użyć miksera) dobrze wymieszaj twaróg i jajko. Dodaj do masy Makowo-mlecznej i dokładnie wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nadzienie jest gotowe! Zajmijmy się układaniem ciasta!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Formę(mam 28 cm) smarujemy masłem. Rozłóż 2/3 ciasta na dnie i bokach. Rozłóż nasze nadzienie na cieście.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej pozostałe ciasto na wierzch, wyrównaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W piekarniku nagrzanym do 180 stopni wkładamy ciasto na około 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rumiany, apetyczny i o niesamowitym zapachu!!! Nasze ciasto jest gotowe! Pozwól mu całkowicie ostygnąć! Całkowicie! I ciesz się...smacznego!

przyznaję, że to niemieckie ciasto z twarogiem i makiem podbiło moje serce za pierwszym razem. Kruche słodkie ciasto i mnóstwo Delikatnego nadzienia twarogowego sprawiają, że te wypieki są świąteczne i niesamowicie smaczne. Po prostu nie można oderwać oczu od ostatniego zdjęcia tego przepisu! Mam nadzieję, że ci się też spodoba. Z niecierpliwością czekam na Twoją opinię.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy