makaron zapiekany w jajkach z twardym serem

świetna zapiekanka z makaronem, może być podana do obiadu! Makaron w piekarniku z serem i jajkiem jest łatwy do przygotowania. Najpierw musisz ugotować makaron. Świeże jaja kurze łączą się z ciepłym makaronem. Do pieczenia musisz wziąć małe naczynia ceramiczne, żelazne lub szklane. Pokrywa do tego naczynia nie jest potrzebna. W wyniku gotowania w piekarniku z powodu sera powinna powstać rumiana skorupa. Makaron jest dodatkowo gotowany na parze i nasączany polewą jajeczną. Zapiekankę można podawać z sałatką z wczesnej kapusty i rzodkiewki.
NinelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 5 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 62 % 13 g
96 kcal
IG: 0 / 100 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1.Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Każdy makaron nadaje się do tego dania, ale najczęściej używane są rogi. A spaghetti lepiej gotować na patelni.
2.Wlej czystą wodę do rondla, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Wlej makaron do wrzącej wody. Wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Makaron gotuje się na średnim ogniu przez 10-15 minut. Nie trzeba ich dużo gotować.
3.Następnie wlej zawartość do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą, mieszając łyżką. Pozostawić do szkła cały nadmiar wody. Zajmie to 2-3 minuty.
4.Następnie wlej makaron do przygotowanej formy, nie trzeba go smarować olejem. Surowe jajka wlać na talerz, poluzować widelcem, aż będą gładkie. Do smaku posyp solą i czarnym pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać ostre przyprawy. Wlać masę jajeczną do makaronu.
5.Na grubej tarce zetrzyj twardy ser. Posyp makaron na wierzchu. Jeśli używana jest forma ceramiczna, należy ją umieścić w zimnym piekarniku. Nie trzeba przykrywać pokrywką naczyniami, ponieważ wilgoć powinna odparować i uformować się rumiana skorupa. Zapiekanka jest gotowana w piekarniku około 15-20 minut na złoty kolor.
makaron z serem i jajkiem należy podawać na gorąco. Zapiekanka jest dobrze cięta nożem, uzyskuje się małe porcje. Podczas gdy danie rumieni się w piekarniku, możesz zrobić sałatkę z pomidorów i ziół. A do dressingu zaleca się stosowanie niskotłuszczowej śmietany, która jest smaczniejsza i zdrowsza. Oprócz sfermentowanego produktu mlecznego możesz również wziąć oliwę z oliwek z czosnkiem. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309   kcal/100g
  • Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342   kcal/100g
  • Makaron z mąki 1 klasy - 333   kcal/100g
  • Makaron z mąki w / C - 338   kcal/100g
  • Makaron gotowany - 135   kcal/100g
  • Makaron - 338   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser"Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy