skład / składniki
metoda gotowania
1.Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Każdy makaron nadaje się do tego dania, ale najczęściej używane są rogi. A spaghetti lepiej gotować na patelni.
2.Wlej czystą wodę do rondla, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Wlej makaron do wrzącej wody. Wymieszaj, aby nie przykleiły się do dna. Makaron gotuje się na średnim ogniu przez 10-15 minut. Nie trzeba ich dużo gotować.
3.Następnie wlej zawartość do durszlaka, spłucz pod bieżącą wodą, mieszając łyżką. Pozostawić do szkła cały nadmiar wody. Zajmie to 2-3 minuty.
4.Następnie wlej makaron do przygotowanej formy, nie trzeba go smarować olejem. Surowe jajka wlać na talerz, poluzować widelcem, aż będą gładkie. Do smaku posyp solą i czarnym pieprzem. W razie potrzeby możesz dodać ostre przyprawy. Wlać masę jajeczną do makaronu.
5.Na grubej tarce zetrzyj twardy ser. Posyp makaron na wierzchu. Jeśli używana jest forma ceramiczna, należy ją umieścić w zimnym piekarniku. Nie trzeba przykrywać pokrywką naczyniami, ponieważ wilgoć powinna odparować i uformować się rumiana skorupa. Zapiekanka jest gotowana w piekarniku około 15-20 minut na złoty kolor.
makaron z serem i jajkiem należy podawać na gorąco. Zapiekanka jest dobrze cięta nożem, uzyskuje się małe porcje. Podczas gdy danie rumieni się w piekarniku, możesz zrobić sałatkę z pomidorów i ziół. A do dressingu zaleca się stosowanie niskotłuszczowej śmietany, która jest smaczniejsza i zdrowsza. Oprócz sfermentowanego produktu mlecznego możesz również wziąć oliwę z oliwek z czosnkiem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makaron, najwyższej jakości, witaminizowany - 337 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, nabiał - 309 kcal/100g
- Makaron, najwyższej jakości, jajko - 342 kcal/100g
- Makaron z mąki 1 klasy - 333 kcal/100g
- Makaron z mąki w / C - 338 kcal/100g
- Makaron gotowany - 135 kcal/100g
- Makaron - 338 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g