czarny chleb żytni pszenny

Domowy brązowy chleb, co może smakować lepiej? Bardzo lubię piec ten chleb, nie ma z nim dużo aktywnej pracy, w zasadzie czas potrzebny na odpowiednie ciasto))))
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 7 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 77 % 44 g
254 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których potrzebujemy do zrobienia czarnego chleba

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj cukier z drożdżami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj wodę o temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę żytnią i wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po 30 minutach dodaj sól, olej roślinny i przesianą mąkę pszenną do ciasta, zagnieść ciasto, umieścić w ciepłym miejscu na 1 godzinę 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po półtorej godzinie ugniataj ciasto i uformuj z niego chleb o dowolnym kształcie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mam okrągły.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż na blasze natłuszczonej olejem roślinnym i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy