czarny chleb żytni pszenny
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Produkty, których potrzebujemy do zrobienia czarnego chleba
Krok 2:

Wymieszaj cukier z drożdżami.
Krok 3:

Dodaj wodę o temperaturze pokojowej.
Krok 4:

Dodaj mąkę żytnią i wymieszaj, przykryj ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok 5:

Po 30 minutach dodaj sól, olej roślinny i przesianą mąkę pszenną do ciasta, zagnieść ciasto, umieścić w ciepłym miejscu na 1 godzinę 30 minut.
Krok 6:

Po półtorej godzinie ugniataj ciasto i uformuj z niego chleb o dowolnym kształcie.
Krok 7:

Mam okrągły.
Krok 8:

Połóż na blasze natłuszczonej olejem roślinnym i pozostaw w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut.
Krok 9:

Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
Krok 10:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g




