babeczka według GOST Metropolitan z koniakiem

smak znany z dzieciństwa! Pyszne, aromatyczne i kruche ciasto. Jestem pewien, że nie ma osoby, która choć raz nie spróbowałaby tej popularnej babeczki! Każdy szanujący się sklep z chlebem zawsze ma w sprzedaży Cegły wysadzane rodzynkami "stołecznego". Umiarkowanie gęsty, wilgotny, pachnący, jest dobry, ponieważ najlepiej smakuje drugiego lub trzeciego dnia po upieczeniu.
IrinaprymoczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 24 % 17 g
węglowodany 67 % 47 g
360 kcal
IG: 0 / 26 / 74

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rodzynki myjemy i napełniamy gorącą wodą przez kilka sekund.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie spuść wodę, rozsyp rodzynki na ręczniku i pozostaw do wyschnięcia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie zajmijmy się przygotowaniem ciasta. Ubij zmiękczone masło z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Możesz to zrobić łyżką, trzepaczką lub mikserem. Pomaga mi robot kuchenny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wbijamy jajka pojedynczo. Wbij jajko-wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści, dopiero potem wbij następne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sodę wygaszoną octem, koniak i wymieszaj. Okazuje się, że to wspaniałe i przewiewne ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj rodzynki posypane mąką, delikatnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj trochę przesianej mąki. Dodaj skórkę z cytryny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Delikatnie wymieszaj szpatułką. Piekarnik jest podgrzewany do 190 stopni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ciasto układamy w naczyniu do pieczenia, wykonujemy nacięcie na wierzchu nożem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umieść blachę do pieczenia z formą w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około godzinę. Następnie schładzamy bezpośrednio w formie, przykrywamy i usuwamy w chłodne miejsce na jeden dzień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    A potem możesz spróbować! Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy