skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne produkty.
Krok 2:
Rodzynki myjemy i napełniamy gorącą wodą przez kilka sekund.
Krok 3:
Następnie spuść wodę, rozsyp rodzynki na ręczniku i pozostaw do wyschnięcia.
Krok 4:
W międzyczasie zajmijmy się przygotowaniem ciasta. Ubij zmiękczone masło z cukrem, aż całkowicie się rozpuści. Możesz to zrobić łyżką, trzepaczką lub mikserem. Pomaga mi robot kuchenny.
Krok 5:
Następnie wbijamy jajka pojedynczo. Wbij jajko-wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści, dopiero potem wbij następne.
Krok 6:
Wlej sodę wygaszoną octem, koniak i wymieszaj. Okazuje się, że to wspaniałe i przewiewne ciasto.
Krok 7:
Dodaj rodzynki posypane mąką, delikatnie wymieszaj.
Krok 8:
Następnie dodaj trochę przesianej mąki. Dodaj skórkę z cytryny.
Krok 9:
Delikatnie wymieszaj szpatułką. Piekarnik jest podgrzewany do 190 stopni.
Krok 10:
Ciasto układamy w naczyniu do pieczenia, wykonujemy nacięcie na wierzchu nożem.
Krok 11:
Umieść blachę do pieczenia z formą w rozgrzanym piekarniku i piecz przez około godzinę. Następnie schładzamy bezpośrednio w formie, przykrywamy i usuwamy w chłodne miejsce na jeden dzień.
Krok 12:
A potem możesz spróbować! Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g