babeczki pomarańczowe na maśle
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Usuń skórkę z pomarańczy, ostrożnie usuń tylko żółtą część, nie chwytając białej skóry, potrzebujemy gdzieś 1 łyżeczki. skórka lub do smaku,
Krok 3:
I wyciśnij sok, potrzebujemy 90 ml soku.
Krok 4:
Ubij masło w temperaturze pokojowej z cukrem.
Krok 5:
Dodaj po 2 jajka, dokładnie ubijając po każdym.
Krok 6:
Dodaj skórkę i sok.
Krok 7:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i dodaj do mieszanki olejowo-jajecznej i zagniataj ciasto.
Krok 8:
Formy do babeczek wypełniamy 2/3 ciastem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180C przez około 20 minut. Zamiast małych babeczek taką babeczkę można upiec w dużej formie.
Krok 9:
Gotowe babeczki pozostawiamy do ostygnięcia i podajemy do herbaty! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal / 100g