babeczka cytrynowa na kefirze z proszkiem do pieczenia

tradycyjnie ulubiony rodzaj pieczenia domowych cukierników! Świetny przepis na szybkie przygotowanie klasycznej babeczki z maślanego ciasta biszkoptowego z polewą cytrynową, która z pewnością spodoba się wielu i mile zaskoczy dobrym smakiem!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 18 % 11 g
węglowodany 74 % 45 g
284 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 55 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować maślane ciasto cytrynowe, przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sto pięćdziesiąt gramów cukru do odpowiedniej miski ze stu gramami roztopionego masła lub margaryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dobrze wymieszaj masło z cukrem mikserem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozbij dwa jaja kurze i dodaj do miski z mieszanką masła.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj do miski startą skórkę z jednej cytryny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dwie łyżki soku z cytryny do miski.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dobrze wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Teraz wymieszaj suche składniki razem. Aby to zrobić, wlej dwieście gramów mąki i pięćdziesiąt gramów skrobi do odpowiedniej miski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie do tej samej miski dodaj pół łyżeczki sody, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia i sól do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki w misce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Teraz przesiać wszystkie suche składniki wymieszane w kroku 9-11 do miski z płynną bazą.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wymieszaj mikserem wszystkie składniki w misce razem, aż będą gładkie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej sto gramów ciepłego kefiru do miski.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nadal dobrze mieszamy mikserem wszystkie składniki w misce, aż do uzyskania wymaganej konsystencji ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż powstałe ciasto w odpowiedniej formie natłuszczonej od wewnątrz masłem i posypanej mąką.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Spłaszcz ciasto w formie szpatułką i włóż do piekarnika nagrzanego do stu osiemdziesięciu stopni, aby upiec ciastko.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Po czterdziestu do pięćdziesięciu minutach wyjmujemy formę z piekarnika i kładziemy babeczkę na stole.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Na wierzch ciasta nakładamy przygotowany syrop cukrowo-cytrynowy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

słodkie wypieki na herbatę w pośpiechu - cytrynowe ciastko na kefirze-smaczniejsze niż deser, którego jeszcze nie próbowałeś! Najbardziej aromatyczny, niedrogi i prosty przepis o cytrusowym zapachu świeżości! Nie wiesz, jak zrobić ciastko cytrynowe? Zrób to koniecznie na kefirze, a zobaczysz, jakie wspaniałe ciasto otrzymasz. Polecam ten przepis na babeczkę w 5 minut, jako najprostszy i najtańszy. Babeczka na herbatę na bazie cytryny to piękne i niezrównane wypieki za minimalne pieniądze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy