skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować ciasta na ciasto, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Jajka weź kategorie C0 lub C1. Przesiej mąkę najwyższej jakości przez sito, aby nasycić ją tlenem. Miód na ciasto nadaje się do lekkich odmian.
Krok 2:
Weź nieprzywierającą, przestronną patelnię i włóż do niej masło i miód. Podpal i podgrzewaj, aż masło całkowicie się rozpuści. Zdjąć z ognia. Jeśli masa jest bardzo gorąca, lekko ostudź do stanu ciepłego.
Krok 3:
Wymieszaj jajka osobno z cukrem. Nie musisz ubijać, po prostu wymieszaj.
Krok 4:
Dodaj jajka do ciepłego stopionego masła. Włóż garnek do ognia i zagotuj masę. Jednocześnie stale mieszaj, aby masa nie zaczęła się palić.
Krok 5:
Dodaj sodę do wrzącej masy i zdejmij z ognia. Po dodaniu sody masa zacznie się pienić i zwiększyć objętość. Pozostaw całą masę do ostygnięcia, aż będzie ciepła.
Krok 6:
Następnie dodaj przygotowaną mąkę i zagnieść ciasto. Nie dodawaj nadmiaru mąki. Obciąży ciasto, a produkty z niego będą sztywne.
Krok 7:
Gotowe ciasto trochę przyklei się do dłoni. Przykryj miskę i włóż ciasto do lodówki na godzinę.
Krok 8:
Schłodzone ciasto nie przykleja się już do rąk i można je łatwo zwinąć w ciasta.
Krok 9:
Wytnij z kartki papieru liczbę 5, o wysokości około 30 centymetrów.
Krok 10:
Następnie w tym rozmiarze wytnij z ciasta cyfrę 5. Nakłuj cyfrę na całej powierzchni widelcem, aby ciasto nie unosiło się w bąbelkach podczas pieczenia. Umieść blachę do pieczenia z cyfrą w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na 5-6 minut. Skoncentruj się na piekarniku. Ciasta powinny stać się trochę złote. Więc upiecz 3 ciasta. Schłodzić gotowe ciasta.
Krok 11:
Aby przygotować krem, potrzebujesz śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 33% i cukru pudru. Połącz śmietanę z cukrem pudrem i ubij w puszystą śmietanę.
Krok 12:
Gotowy krem jest dość gęsty.
Krok 13:
Za pomocą worka do szprycowania ułóż gotowy krem na całej powierzchni jednego ciasta.
Krok 14:
Więc złóż całe ciasto. Umieść zebrane ciasto w zamykanym pudełku i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby dobrze się namoczyło. Po co wkładać do pudełka? Jest to konieczne, aby cała wilgoć z kremu nie odparowała, ale została wchłonięta do ciast, tym samym je impregnując.
Krok 15:
Namoczone ciasto udekoruj według własnych upodobań. Miłego poczęstunku!
--------------------
przygotuj się na to, że mąka może wymagać nieco więcej lub, przeciwnie, mniej niż wskazano w przepisie. Musisz skupić się na tym, jakie ciasto powinno się okazać (gęste, miękkie, płynne itp.). Wiele przydatnych informacji na temat tego, dlaczego mąka nawet tej samej odmiany może mieć zupełnie inne właściwości,
przeczytaj ten artykuł
.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie zakończyło się sukcesem, skorzystaj z przydatnych informacji w artykule o piekarnikach tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- 40% - 362 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g