lasagne z gotowych arkuszy z mielonym mięsem i śmietaną

danie z pewnością stanie się jednym z najbardziej lubianych! Ta szybka lasagne nakarmi całą rodzinę, oszczędzając dużo czasu. Tylko 20 minut, włóż do piekarnika na minutnik i spokojnie wykonuj inne prace domowe.
JanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 13 g
tłuszcze 52 % 24 g
węglowodany 20 % 9 g
324 kcal
IG: 11 / 89 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Mięso mielone (według własnego gustu) smażymy na patelni, na kilku kroplach oleju słonecznikowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Lekko podsmażamy, dodajemy wcześniej posiekaną cebulę i nasze przyprawy do smaku. Mam sól, pieprz i suszone zioła prowansalskie. Podczas smażenia dodaj trochę wody, aby nadzienie było soczyste, a liście lasagne dobrze nasączone .

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj spód naszej formy śmietaną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Na śmietanie na wierzchu łamiemy liście lasagne i układamy je w kształt.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie na liściach rozprowadzamy mięso mielone i starty twardy ser. I tak kilka razy, aż będzie miejsce w formie lub do wyczerpania składników. Całość zalewamy śmietaną i zasypiamy pozostałym serem. W piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 30 minut

jeśli chodzi o arkusze lasagne, chcę wyjaśnić, że są dość różne. Na przykład biorę takie do lasagne, że nie trzeba go wcześniej gotować. Mają dość sosu, który stałby się miękki.
te, które należy wcześniej ugotować, wielu uważa za smaczniejsze i gęstsze, ale tutaj jest już dla amatora. Mąż bardziej lubi takie. Ja też, bo nie ma zbyt wiele przymrozków.
śmietankę biorę 15%, tutaj znowu się powtórzę, dla amatora. Niektórzy lubią grubszą lasagne. Mówią, że jest bardziej soczysty, jeśli śmietana ma większy procent tłuszczu. Tylko nie przesadzaj.
jeśli używasz mielonej wieprzowiny, weź śmietanę o minimalnej zawartości tłuszczu. Ponieważ lasagne okaże się baaardzo pływająca.
biorę zwykły, rosyjski, twardy ser. Nie możesz użyć tarki, ale pokroić w cienkie plasterki, doskonale się rozłoży i będzie świetnie smakować.
czasami do mięsa mielonego, oprócz standardowych przypraw, dodaję posiekane warzywa. Tak też się podoba.
ostatnią warstwę można posypać serem pod koniec gotowania lub zrobić złotą skórkę.
wolimy jeść to danie z rodziną na lunch. Chociaż jeśli jest gotowa, mąż też je obiad, podgrzewa w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund, a obiad jest gotowy. Smaczne, satysfakcjonujące, dostępne dla każdego! Pamiętaj, aby spróbować gotować, spodoba ci się, a szybka lasagne stanie się jednym z ulubionych dań.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g

Podobne przepisy