skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Mięso mielone (według własnego gustu) smażymy na patelni, na kilku kroplach oleju słonecznikowego.
Krok 2:
Lekko podsmażamy, dodajemy wcześniej posiekaną cebulę i nasze przyprawy do smaku. Mam sól, pieprz i suszone zioła prowansalskie. Podczas smażenia dodaj trochę wody, aby nadzienie było soczyste, a liście lasagne dobrze nasączone .
Krok 3:
Nasmaruj spód naszej formy śmietaną.
Krok 4:
Na śmietanie na wierzchu łamiemy liście lasagne i układamy je w kształt.
Krok 5:
Następnie na liściach rozprowadzamy mięso mielone i starty twardy ser. I tak kilka razy, aż będzie miejsce w formie lub do wyczerpania składników. Całość zalewamy śmietaną i zasypiamy pozostałym serem. W piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 30 minut
jeśli chodzi o arkusze lasagne, chcę wyjaśnić, że są dość różne. Na przykład biorę takie do lasagne, że nie trzeba go wcześniej gotować. Mają dość sosu, który stałby się miękki.
te, które należy wcześniej ugotować, wielu uważa za smaczniejsze i gęstsze, ale tutaj jest już dla amatora. Mąż bardziej lubi takie. Ja też, bo nie ma zbyt wiele przymrozków.
śmietankę biorę 15%, tutaj znowu się powtórzę, dla amatora. Niektórzy lubią grubszą lasagne. Mówią, że jest bardziej soczysty, jeśli śmietana ma większy procent tłuszczu. Tylko nie przesadzaj.
jeśli używasz mielonej wieprzowiny, weź śmietanę o minimalnej zawartości tłuszczu. Ponieważ lasagne okaże się baaardzo pływająca.
biorę zwykły, rosyjski, twardy ser. Nie możesz użyć tarki, ale pokroić w cienkie plasterki, doskonale się rozłoży i będzie świetnie smakować.
czasami do mięsa mielonego, oprócz standardowych przypraw, dodaję posiekane warzywa. Tak też się podoba.
ostatnią warstwę można posypać serem pod koniec gotowania lub zrobić złotą skórkę.
wolimy jeść to danie z rodziną na lunch. Chociaż jeśli jest gotowa, mąż też je obiad, podgrzewa w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund, a obiad jest gotowy. Smaczne, satysfakcjonujące, dostępne dla każdego! Pamiętaj, aby spróbować gotować, spodoba ci się, a szybka lasagne stanie się jednym z ulubionych dań.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g