biszkopt z mąki, cukru, wody, waniliny i proszku do pieczenia

Piękna baza do każdego ciasta!Wszystko jest bardzo proste i szybkie. Klasyczny (prosty) biszkopt, który składa się z trzech podstawowych składników! Delikatny, przewiewny, bujny i po prostu idealny! Nasze matki i babcie nadal gotowały ten przepis. I jest dobrze znany wszystkim!Przepis jest w stanie nawet dla początkujących i początkujących!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 76 % 44 g
263 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki: Jaja, Kategoria C1. Temperatura pokojowa lub z lodówki-nie ma znaczenia. Cukier. Mąka powinna być przesiana co najmniej dwa razy. Aby ciasto biszkoptowe było puszyste i przewiewne. Sól, wanilina - opcjonalnie. Proszek do pieczenia jest potrzebny tylko wtedy, gdy nie masz pewności, czy prawidłowo ubić jajka. Liczba składników jest obliczana na kształt 18-20 cm średnicy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dzielę jajka na żółtka i białka. Nie można tego zrobić i ubić wszystkiego na raz, ale wymaga to mocnego miksera. Dla mnie sposób z podziałem wydaje się znacznie szybszy. Białka ubijam solą, wanilią i połową cukru z całości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do gęstej i stabilnej pianki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Masa jest nieruchoma podczas obracania miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Żółtka ubijam z drugą połową cukru, aż lekko się wybielą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Żółtka nieznacznie wzrosną.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Łączę się z białkami. Nie ubijaj przez długi czas, po prostu dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Takie ubite jajka powinny mieć konsystencję. W takich przypadkach nie można dodać proszku do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia w 2 seriach. Delikatnymi ruchami mieszam. Nie robię tego długo, ale ostrożnie. Nie powinny pozostać nie zawieszone grudki mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W końcu okazuje się takie ciasto. Bardzo bujne, przewiewne, delikatne.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pieczę w dzielonym pierścieniu o średnicy 18 cm, wysokości 9. Dno pokryte pergaminem, w moim przypadku dywan teflonowy. Nic nie smaruję boków.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wylewam ciasto, wyrównuję. Możesz uderzyć o stół kilka razy, aby nie było pustek. Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 30-35 minut. Ale lepiej skupić się na piekarniku.Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem. Powinien wyjść suchy i czysty. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20-25 minut, w przeciwnym razie biszkopt spadnie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowego biszkoptu pozwalam lekko ostygnąć (10-15 minut)

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie wycinam z pierścienia i na ruszcie pozwalam całkowicie ostygnąć. Zawijam go w torbę i wkładam do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. W tym czasie wilgoć w biszkopcie jest równomiernie rozprowadzana i nie kruszy się podczas krojenia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Z 3 jajek powstał biszkopt o średnicy 18 cm i wysokości 6,5.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    A oto taki piękny, równy, miękki, delikatny i bujny biszkopt!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Porowaty, z piękną strukturą w środku.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Nie suchy, elastyczny, świetnie zachowuje się w pracy!!! Mam nadzieję, że podoba mi się przepis i będzie przydatny!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy