skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki: Jaja, Kategoria C1. Temperatura pokojowa lub z lodówki-nie ma znaczenia. Cukier. Mąka powinna być przesiana co najmniej dwa razy. Aby ciasto biszkoptowe było puszyste i przewiewne. Sól, wanilina - opcjonalnie. Proszek do pieczenia jest potrzebny tylko wtedy, gdy nie masz pewności, czy prawidłowo ubić jajka. Liczba składników jest obliczana na kształt 18-20 cm średnicy.
Krok 2:
Dzielę jajka na żółtka i białka. Nie można tego zrobić i ubić wszystkiego na raz, ale wymaga to mocnego miksera. Dla mnie sposób z podziałem wydaje się znacznie szybszy. Białka ubijam solą, wanilią i połową cukru z całości.
Krok 3:
Do gęstej i stabilnej pianki.
Krok 4:
Masa jest nieruchoma podczas obracania miski.
Krok 5:
Żółtka ubijam z drugą połową cukru, aż lekko się wybielą.
Krok 6:
Żółtka nieznacznie wzrosną.
Krok 7:
Łączę się z białkami. Nie ubijaj przez długi czas, po prostu dobrze wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 8:
Takie ubite jajka powinny mieć konsystencję. W takich przypadkach nie można dodać proszku do pieczenia.
Krok 9:
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia w 2 seriach. Delikatnymi ruchami mieszam. Nie robię tego długo, ale ostrożnie. Nie powinny pozostać nie zawieszone grudki mąki.
Krok 10:
W końcu okazuje się takie ciasto. Bardzo bujne, przewiewne, delikatne.
Krok 11:
Pieczę w dzielonym pierścieniu o średnicy 18 cm, wysokości 9. Dno pokryte pergaminem, w moim przypadku dywan teflonowy. Nic nie smaruję boków.
Krok 12:
Wylewam ciasto, wyrównuję. Możesz uderzyć o stół kilka razy, aby nie było pustek. Wysyłam do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na 30-35 minut. Ale lepiej skupić się na piekarniku.Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem. Powinien wyjść suchy i czysty. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20-25 minut, w przeciwnym razie biszkopt spadnie.
Krok 13:
Gotowego biszkoptu pozwalam lekko ostygnąć (10-15 minut)
Krok 14:
Następnie wycinam z pierścienia i na ruszcie pozwalam całkowicie ostygnąć. Zawijam go w torbę i wkładam do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. W tym czasie wilgoć w biszkopcie jest równomiernie rozprowadzana i nie kruszy się podczas krojenia.
Krok 15:
Z 3 jajek powstał biszkopt o średnicy 18 cm i wysokości 6,5.
Krok 16:
A oto taki piękny, równy, miękki, delikatny i bujny biszkopt!
Krok 17:
Porowaty, z piękną strukturą w środku.
Krok 18:
Nie suchy, elastyczny, świetnie zachowuje się w pracy!!! Mam nadzieję, że podoba mi się przepis i będzie przydatny!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal / 100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g