pieczone klopsiki z indyka z marchewką i ryżem

bardzo smaczne i soczyste klopsiki z indyka!
AngelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 6 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 44 % 7 g
75 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Filety z indyka umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Spłucz ryż kilka razy. Zalać wodą i gotować do połowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę, marchewkę, filet z indyka pokroić na małe kawałki

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż mięso i warzywa przez maszynę do mięsa. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się o 180 stopni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj jajko, posiekane warzywa, ryż, sól i pieprz do smaku, zioła i przyprawy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasmaruj formę oliwą z oliwek lub olejem roślinnym. Ręce zanurzone w zimnej wodzie tworzą klopsiki. Umieść w ogniotrwałym naczyniu do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W szklance wymieszaj śmietanę, koncentrat pomidorowy i wodę - wypełnienie klopsików.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ostrożnie wlej klopsiki. Wkładamy do piekarnika na 30-40 minut. Spójrz na swoje piekarniki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ostrożnie wyjmij gotowe klopsiki. Podawaj na gorąco z dodatkami. Lub z warzywami. Kto lubi))

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Filet z indyka - 84   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy