placki z cebulą i jajkiem zapiekane
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, których będziemy potrzebować
Krok 2:
Drożdże, cukier i sól wymieszać, dodać wodę o temperaturze pokojowej.
Krok 3:
Wymieszaj, dodaj olej roślinny, dodaj mąkę w małych porcjach, zagnieść ciasto, które nie przyklei się do rąk. Pozostaw na chwilę, aby ciasto pasowało.
Krok 4:
Drobno posiekaj cebulę.
Krok 5:
Jajka ugotować i równie drobno posiekać, wymieszać z cebulą. Nadzienie jest gotowe.
Krok 6:
Rozłóż ciasto na małe kawałki.
Krok 7:
Rozwałkuj każdy kawałek. połóż na nim nadzienie.
Krok 8:
Ściśnij krawędzie połóż na blasze do pieczenia szwem w dół. odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g