placki z cebulą i jajkiem zapiekane

Miękkie, apetyczne placki z zieloną cebulą i jajkiem. Dom jest zawsze przytulny, jeśli pachnie ciastami.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 10 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 74 % 43 g
260 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, których będziemy potrzebować

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Drożdże, cukier i sól wymieszać, dodać wodę o temperaturze pokojowej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj, dodaj olej roślinny, dodaj mąkę w małych porcjach, zagnieść ciasto, które nie przyklei się do rąk. Pozostaw na chwilę, aby ciasto pasowało.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować i równie drobno posiekać, wymieszać z cebulą. Nadzienie jest gotowe.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż ciasto na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj każdy kawałek. połóż na nim nadzienie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ściśnij krawędzie połóż na blasze do pieczenia szwem w dół. odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez 30 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy