ciasteczka uszy z twarogiem na jajkach

pyszne, twarogowe ciasteczka-pochodzące z dzieciństwa! Uszy twarogowe-delikatne, miękkie, chrupiące ciasteczka. Ciasteczka z twarogiem mają kilka nazw: kurze łapki, twarożki, koperty z twarogiem, rogi. Ciasteczka są znane od dzieciństwa, ale nie znam właściwej nazwy, po prostu je nazwaliśmy - ciasteczka twarogowe. Szukałem tego przepisu w Internecie i znalazłem 1 opcję dla różnych gospodyń domowych zgodnie z przepisem i 2 opcje dla kształtu formowania ciastek. Dlatego gotuj, jak chcesz.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 9 g
tłuszcze 21 % 14 g
węglowodany 65 % 43 g
332 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel twaróg 1 łyżką cukru, dodaj jajko. Następnie zmiękczone masło i zmiel masę, aż będzie gładka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj sodę i sól z mąką, a następnie Dodaj części do pierwszej masy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zagniataj ciasto. Będzie lekko przyklejony do dłoni. Wkładamy do celofanu i wysyłamy do lodówki na 1 godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    1 opcja. Rozwałkuj ciasto o grubości około 0,5 cm, Wytnij koła szklanką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej cukier do miski. Zanurz koła ciasta w cukrze.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Stroną z cukrem złóż okrąg ciasta na pół, naciskając palcami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie złóż półkole ciasta na pół, cukier do środka. I zanurz jedną stronę w cukrze, połóż na blasze do pieczenia stroną cukru do góry.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    2 opcja. Rozwałkuj ciasto na warstwę tak cienką, jak to możliwe, podziel na 3 lub 4 części. Układamy je jeden na drugim, posypując cukrem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozwałkuj powstałe warstwy w 1 warstwie, posyp cukrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wizualnie podziel ciasto na pół i złóż krawędzie ciasta do środka 2 razy. Łączymy w rolkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pokrój rolkę o grubości 1 cm.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem i posmaruj olejem. Rozłóż ciasteczka. Piec w 180 stopniach przez 20 minut. Ciasteczka powinny się zarumienić.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe ciasteczka pozostawiamy do ostygnięcia. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy