ciasto biszkoptowe z kremem z białej czekolady i truskawek

niesamowicie pyszne i bajecznie piękne! Dołączcie! Lekki, przewiewny i już całkiem letni! Delikatny, wilgotny biszkopt nasączony mlekiem, dużo wanilii, krem z białej czekolady i świeże, aromatyczne truskawki!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 62 % 24 g
206 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki: - Jaja, Kategoria C1. Temperatura pokojowa lub z lodówki-nie ma znaczenia. - Cukier. - Mąkę należy przesiać co najmniej dwa razy, aby ciasto biszkoptowe było puszyste i puszyste. - Sól, wanilina - opcjonalnie. - Proszek do pieczenia jest potrzebny tylko wtedy, gdy nie masz pewności, czy prawidłowo ubić jajka. Liczba składników jest obliczana dla kształtu o średnicy 18-20 cm. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dzielę jajka na żółtka i białka. Nie można tego zrobić i ubić wszystkiego na raz, ale wymaga to mocnego miksera. Dla mnie sposób z podziałem wydaje się znacznie szybszy. Dodaj sól, wanilinę i połowę cukru do białek jaj. Ubijam do uzyskania gęstej i stabilnej piany. Masa pozostaje nieruchoma podczas obracania miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Żółtka ubijam z drugą połową cukru, aż lekko się wybielą. Nieznacznie wzrosną.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Łącz żółtka z białkami. Nie ubijaj przez długi czas, po prostu dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Takie ubite jajka powinny mieć konsystencję. W takim przypadku nie można dodać proszku do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia w dwóch seriach. Delikatnymi ruchami mieszam. Robię to krótko, ale ostrożnie. Nie powinny pozostać nie zawieszone grudki mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W końcu okazuje się takie ciasto. Bardzo bujne, przewiewne, delikatne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pieczę w dzielonym pierścieniu o średnicy 18 cm, wysokości 9. Dno należy przykryć pergaminem. Ściany formy nie smaruję niczym. Wylewam ciasto, wyrównuję. Możesz uderzyć o stół kilka razy, aby nie było pustek. Wysyłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-35 minut. Ale lepiej skupić się na piekarniku. Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem - powinien wyjść suchy i czysty. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20-25 minut, w przeciwnym razie biszkopt spadnie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowego biszkoptu pozwalam lekko ostygnąć, 10-15 minut. Następnie wycinam biszkopt z pierścienia nożem i pozwalam mu całkowicie ostygnąć na ruszcie. Zawijam schłodzone ciasto w torbę i wkładam do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. W tym czasie wilgoć w biszkopcie jest równomiernie rozprowadzana, a ciasto nie kruszy się podczas krojenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A oto taki piękny, równy, miękki, delikatny i bujny biszkopt! Z 3 jajek powstał biszkopt o średnicy 18 cm i wysokości 6,5 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Porowaty, z piękną strukturą wewnątrz. Biszkopt nie jest suchy, elastyczny, świetnie się zachowuje w pracy!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Do impregnacji łącz mleko skondensowane z przegotowaną wodą i dobrze wymieszaj. Gotowe!

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do kremu potrzebujesz: - jajka, żółtko i mleko w temperaturze pokojowej - masło o zawartości tłuszczu 82% - sól-do smaku - biała czekolada - skrobię kukurydzianą można zastąpić mąką - żelatyna i woda do jej namaczania - cukier-do smaku - truskawki o wadze 300-350 g.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Łącz jajka, żółtko, sól, cukier, skrobię i dobrze wymieszaj. Następnie mleko o temperaturze pokojowej i na średnim ogniu doprowadzam do wrzenia, ciągle mieszając.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmuję, dodaję czekoladę, mieszam...

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Spuchnięta żelatyna, mieszam...

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zmiękczone lub ubite masło. Nie ma znaczenia, i tak się rozpuści. Mieszać.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Odkładam kilka łyżek na wierzchnią warstwę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Moje truskawki, pokrojone na 4-6 części.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Dodaj do schłodzonego kremu.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Montaż ciasta. Boki formy ułożono folią octanową. W moim przypadku teczka papiernicza:) ciasto-impregnacja-cały krem z truskawkami-ciasto-Propy tka-krem na wierzch.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wkładam do lodówki, aby się ustabilizować. Posprzątałam na noc.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Następnego dnia zdejmuję pierścień, film...

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    I dekoruję do woli.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    A oto takie piękne, letnie ciasto!

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Miłej herbaty!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy