skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki: - Jaja, Kategoria C1. Temperatura pokojowa lub z lodówki-nie ma znaczenia. - Cukier. - Mąkę należy przesiać co najmniej dwa razy, aby ciasto biszkoptowe było puszyste i puszyste. - Sól, wanilina - opcjonalnie. - Proszek do pieczenia jest potrzebny tylko wtedy, gdy nie masz pewności, czy prawidłowo ubić jajka. Liczba składników jest obliczana dla kształtu o średnicy 18-20 cm. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni.
Krok 2:
Dzielę jajka na żółtka i białka. Nie można tego zrobić i ubić wszystkiego na raz, ale wymaga to mocnego miksera. Dla mnie sposób z podziałem wydaje się znacznie szybszy. Dodaj sól, wanilinę i połowę cukru do białek jaj. Ubijam do uzyskania gęstej i stabilnej piany. Masa pozostaje nieruchoma podczas obracania miski.
Krok 3:
Żółtka ubijam z drugą połową cukru, aż lekko się wybielą. Nieznacznie wzrosną.
Krok 4:
Łącz żółtka z białkami. Nie ubijaj przez długi czas, po prostu dobrze wymieszaj, aż będzie gładka. Takie ubite jajka powinny mieć konsystencję. W takim przypadku nie można dodać proszku do pieczenia.
Krok 5:
Przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia w dwóch seriach. Delikatnymi ruchami mieszam. Robię to krótko, ale ostrożnie. Nie powinny pozostać nie zawieszone grudki mąki.
Krok 6:
W końcu okazuje się takie ciasto. Bardzo bujne, przewiewne, delikatne.
Krok 7:
Pieczę w dzielonym pierścieniu o średnicy 18 cm, wysokości 9. Dno należy przykryć pergaminem. Ściany formy nie smaruję niczym. Wylewam ciasto, wyrównuję. Możesz uderzyć o stół kilka razy, aby nie było pustek. Wysyłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-35 minut. Ale lepiej skupić się na piekarniku. Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem - powinien wyjść suchy i czysty. Nie otwieraj piekarnika przez pierwsze 20-25 minut, w przeciwnym razie biszkopt spadnie.
Krok 8:
Gotowego biszkoptu pozwalam lekko ostygnąć, 10-15 minut. Następnie wycinam biszkopt z pierścienia nożem i pozwalam mu całkowicie ostygnąć na ruszcie. Zawijam schłodzone ciasto w torbę i wkładam do lodówki na co najmniej 3-4 godziny. W tym czasie wilgoć w biszkopcie jest równomiernie rozprowadzana, a ciasto nie kruszy się podczas krojenia.
Krok 9:
A oto taki piękny, równy, miękki, delikatny i bujny biszkopt! Z 3 jajek powstał biszkopt o średnicy 18 cm i wysokości 6,5 cm.
Krok 10:
Porowaty, z piękną strukturą wewnątrz. Biszkopt nie jest suchy, elastyczny, świetnie się zachowuje w pracy!
Krok 11:
Do impregnacji łącz mleko skondensowane z przegotowaną wodą i dobrze wymieszaj. Gotowe!
Krok 12:
Do kremu potrzebujesz: - jajka, żółtko i mleko w temperaturze pokojowej - masło o zawartości tłuszczu 82% - sól-do smaku - biała czekolada - skrobię kukurydzianą można zastąpić mąką - żelatyna i woda do jej namaczania - cukier-do smaku - truskawki o wadze 300-350 g.
Krok 13:
Łącz jajka, żółtko, sól, cukier, skrobię i dobrze wymieszaj. Następnie mleko o temperaturze pokojowej i na średnim ogniu doprowadzam do wrzenia, ciągle mieszając.
Krok 14:
Zdejmuję, dodaję czekoladę, mieszam...
Krok 15:
Spuchnięta żelatyna, mieszam...
Krok 16:
Zmiękczone lub ubite masło. Nie ma znaczenia, i tak się rozpuści. Mieszać.
Krok 17:
Odkładam kilka łyżek na wierzchnią warstwę.
Krok 18:
Moje truskawki, pokrojone na 4-6 części.
Krok 19:
Dodaj do schłodzonego kremu.
Krok 20:
Montaż ciasta. Boki formy ułożono folią octanową. W moim przypadku teczka papiernicza:) ciasto-impregnacja-cały krem z truskawkami-ciasto-Propy tka-krem na wierzch.
Krok 21:
Wkładam do lodówki, aby się ustabilizować. Posprzątałam na noc.
Krok 22:
Następnego dnia zdejmuję pierścień, film...
Krok 23:
I dekoruję do woli.
Krok 24:
A oto takie piękne, letnie ciasto!
Krok 25:
Miłej herbaty!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g