skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta francuskiego z kurczakiem i ziemniakami. Możesz wziąć dowolne części kurczaka: podudzia, uda lub pierś. Jeśli ciasto jest zamrożone, wyjmij je z zamrażarki wcześniej, aby się rozmroziło.
Krok 2:
Udka z kurczaka umyć pod zimną wodą, dobrze osuszyć. Zdejmij skórę, odetnij mięso z kości(dostałem 270 gr.). Pokrój kurczaka na małe kawałki.
Krok 3:
Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą szczotki, pokrój w cienkie paski. Kształt i rozmiar cięcia składników nadzienia można wybrać do woli. Pamiętaj jednak, że im drobniejsze składniki zostaną pokrojone, tym szybciej ciasto się upiecze.
Krok 5:
W wygodnym pojemniku o odpowiedniej wielkości połącz przygotowane mięso z kurczaka, ziemniaki i cebulę. Posolić. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Podziel ciasto francuskie na 2 nierówne części. Lekko posyp stół mąką, zwiń większość ciasta w warstwę, aby dopasować ją do kształtu, tak aby leżała na bokach.
Krok 7:
Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła. Rozłóż warstwę ciasta, rozprowadzając ją na dnie i bokach formy. Mam kształt 18 * 18 cm.
Krok 8:
Ułóż równomiernie przygotowane nadzienie na cieście.
Krok 9:
Na wierzchu nadzienia ułóż kawałki masła, aby nadzienie było bardziej soczyste.
Krok 10:
Podobnie zwiń mniejszą część ciasta w cienką warstwę. Przykryj ciasto ciastem na wierzchu. Połącz krawędzie dolnej i górnej warstwy ciasta i ostrożnie ściśnij, aby ciasto nie otworzyło się podczas pieczenia. Na środku ciasta zrób mały otwór, aby para mogła uciec. Dzięki niemu będzie można sprawdzić nadzienie pod kątem gotowości.
Krok 11:
Posmaruj wierzch ciasta ubitym żółtkiem, aby po upieczeniu wierzch był złoty.
Krok 12:
Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 50 minut. Po 20 minutach pieczenia przykryj ciasto folią. W przeciwnym razie nasmarowane żółtkiem może być zbyt rumiane. Czas pieczenia będzie zależeć od charakterystyki piekarnika, a także od materiału formy, w której piecze się ciasto. Gotowość nadzienia można sprawdzić za pomocą szpikulca, przekłuwając kawałek kurczaka lub ziemniaka przez otwór w cieście.
Krok 13:
Podawaj gotowe ciasto na gorąco, pokrojone na kawałki. Smacznego!
ciasto francuskie działa zarówno na drożdżach, jak i bez drożdży.
użyłem ceramicznej Formy do pieczenia, która nagrzewa się dłużej. Dlatego ciasto było pieczone przez 1h 10 minut. Ale zaletą ceramiki jest to, że dobrze zatrzymuje ciepło, a gotowe danie pozostaje gorące przez długi czas. Co często jest bardzo wygodne.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 185 kcal/100g