ciasto warstwowe z kurczakiem i ziemniakami

aromatyczne, rumiane ciasto z obfitym nadzieniem. Do nadzienia lepiej jest wziąć mięso z części kurczaka, takich jak uda lub podudzia. W przypadku filetów z kurczaka nadzienie będzie mniej soczyste, ale być może ktoś bardziej polubi tę opcję.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 35 % 14 g
węglowodany 40 % 16 g
228 kcal
IG: 31 / 69 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasta francuskiego z kurczakiem i ziemniakami. Możesz wziąć dowolne części kurczaka: podudzia, uda lub pierś. Jeśli ciasto jest zamrożone, wyjmij je z zamrażarki wcześniej, aby się rozmroziło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Udka z kurczaka umyć pod zimną wodą, dobrze osuszyć. Zdejmij skórę, odetnij mięso z kości(dostałem 270 gr.). Pokrój kurczaka na małe kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wstępnie obraną cebulę, pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą szczotki, pokrój w cienkie paski. Kształt i rozmiar cięcia składników nadzienia można wybrać do woli. Pamiętaj jednak, że im drobniejsze składniki zostaną pokrojone, tym szybciej ciasto się upiecze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W wygodnym pojemniku o odpowiedniej wielkości połącz przygotowane mięso z kurczaka, ziemniaki i cebulę. Posolić. Możesz dodać dowolne przyprawy do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podziel ciasto francuskie na 2 nierówne części. Lekko posyp stół mąką, zwiń większość ciasta w warstwę, aby dopasować ją do kształtu, tak aby leżała na bokach.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia małym kawałkiem masła. Rozłóż warstwę ciasta, rozprowadzając ją na dnie i bokach formy. Mam kształt 18 * 18 cm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż równomiernie przygotowane nadzienie na cieście.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na wierzchu nadzienia ułóż kawałki masła, aby nadzienie było bardziej soczyste.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Podobnie zwiń mniejszą część ciasta w cienką warstwę. Przykryj ciasto ciastem na wierzchu. Połącz krawędzie dolnej i górnej warstwy ciasta i ostrożnie ściśnij, aby ciasto nie otworzyło się podczas pieczenia. Na środku ciasta zrób mały otwór, aby para mogła uciec. Dzięki niemu będzie można sprawdzić nadzienie pod kątem gotowości.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj wierzch ciasta ubitym żółtkiem, aby po upieczeniu wierzch był złoty.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec ciasto w rozgrzanym piekarniku 180C przez około 50 minut. Po 20 minutach pieczenia przykryj ciasto folią. W przeciwnym razie nasmarowane żółtkiem może być zbyt rumiane. Czas pieczenia będzie zależeć od charakterystyki piekarnika, a także od materiału formy, w której piecze się ciasto. Gotowość nadzienia można sprawdzić za pomocą szpikulca, przekłuwając kawałek kurczaka lub ziemniaka przez otwór w cieście.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podawaj gotowe ciasto na gorąco, pokrojone na kawałki. Smacznego!

ciasto francuskie działa zarówno na drożdżach, jak i bez drożdży.

użyłem ceramicznej Formy do pieczenia, która nagrzewa się dłużej. Dlatego ciasto było pieczone przez 1h 10 minut. Ale zaletą ceramiki jest to, że dobrze zatrzymuje ciepło, a gotowe danie pozostaje gorące przez długi czas. Co często jest bardzo wygodne.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 185   kcal/100g

Podobne przepisy