skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. W tym przepisie lepiej jest użyć rafinowanego oleju roślinnego, możesz użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu. Mąka może potrzebować więcej lub mniej ilości podanej w przepisie, w zależności od jej jakości. Nie będziemy potrzebować całych gałązek mięty, ale tylko liście.
Krok 2:
Oderwij liście mięty, spłucz i włóż do miski blendera. Dodaj olej roślinny. Przerwij blenderem, aż będzie gładki, i uzyskaj olej miętowy. Włącz piekarnik, aby podgrzać do 180 stopni.
Krok 3:
Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste, masa jaja powinna wzrosnąć 2-3 razy. Dodaj mleko i masło miętowe do ubitych jajek z cukrem i ponownie dobrze ubij masę, aż będzie gładka. Dodaj proszek do pieczenia do mąki, dobrze wymieszaj, przesiej do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto (można to zrobić zarówno mikserem, jak i zwykłą trzepaczką). Ciasto jest dość płynne.
Krok 4:
Rozłóż gotowe ciasto na foremkach, wypełniając je nie więcej niż 2/3 (zwykle mam 12-13 sztuk, forma do babeczek jest standardowa). Piec babeczki w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od funkcji piekarnika, więc skup się na gotowości babeczek. Możesz sprawdzić gotowość, wkładając drewniany szpikulec na środek ciasta-powinien pozostać czysty i suchy.
Krok 5:
Schłodzone babeczki miętowe można opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Babeczki miętowe są gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na robienie babeczek. Smacznego!
ostatnio zyskuje na popularności pyszne i zdrowe" zielone " wypieki. Każdego dnia przed każdą gospodynią domową stoi główne zadanie-nakarmić swoje gospodarstwo domowe. W kraju z reguły nie ma wystarczająco dużo czasu na przygotowanie pełnego obiadu. Możesz jeść warzywa z ogrodu: na przykład, robiąc lekką sałatkę witaminową. I możesz przygotować z niego nadzienie na pyszne, satysfakcjonujące i zdrowe wypieki, których jeden z przepisów proponuję.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g