babeczki miętowe

bardzo szybkie, smaczne i aromatyczne babeczki ze świeżą miętą. Pyszne, delikatne, miękkie, aromatyczne babeczki miętowe w zaledwie pół godziny. Ciasto na babeczki miętowe przygotowuje się na mleku i oleju roślinnym ze świeżą, pachnącą miętą.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 34 % 21 g
węglowodany 56 % 34 g
345 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. W tym przepisie lepiej jest użyć rafinowanego oleju roślinnego, możesz użyć mleka o dowolnej zawartości tłuszczu. Mąka może potrzebować więcej lub mniej ilości podanej w przepisie, w zależności od jej jakości. Nie będziemy potrzebować całych gałązek mięty, ale tylko liście.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oderwij liście mięty, spłucz i włóż do miski blendera. Dodaj olej roślinny. Przerwij blenderem, aż będzie gładki, i uzyskaj olej miętowy. Włącz piekarnik, aby podgrzać do 180 stopni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem, aż będą puszyste, masa jaja powinna wzrosnąć 2-3 razy. Dodaj mleko i masło miętowe do ubitych jajek z cukrem i ponownie dobrze ubij masę, aż będzie gładka. Dodaj proszek do pieczenia do mąki, dobrze wymieszaj, przesiej do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto (można to zrobić zarówno mikserem, jak i zwykłą trzepaczką). Ciasto jest dość płynne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozłóż gotowe ciasto na foremkach, wypełniając je nie więcej niż 2/3 (zwykle mam 12-13 sztuk, forma do babeczek jest standardowa). Piec babeczki w piekarniku w 180 stopniach przez około 20-25 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od funkcji piekarnika, więc skup się na gotowości babeczek. Możesz sprawdzić gotowość, wkładając drewniany szpikulec na środek ciasta-powinien pozostać czysty i suchy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Schłodzone babeczki miętowe można opcjonalnie posypać cukrem pudrem. Babeczki miętowe są gotowe! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na robienie babeczek. Smacznego!

ostatnio zyskuje na popularności pyszne i zdrowe" zielone " wypieki. Każdego dnia przed każdą gospodynią domową stoi główne zadanie-nakarmić swoje gospodarstwo domowe. W kraju z reguły nie ma wystarczająco dużo czasu na przygotowanie pełnego obiadu. Możesz jeść warzywa z ogrodu: na przykład, robiąc lekką sałatkę witaminową. I możesz przygotować z niego nadzienie na pyszne, satysfakcjonujące i zdrowe wypieki, których jeden z przepisów proponuję.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy