skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki.
Krok 2:
Umieść kurczaka w garnku do marynowania, osobno wymieszaj wodę i wszystkie przyprawy do marynaty (zioła Francuskie, ostra papryka i sól).
Krok 3:
Napełnij kurczaka marynatą i odstaw na 1 godzinę. Odwróć go kilka razy w tym czasie, aby mięso było równomiernie marynowane.
Krok 4:
W przypadku butelki pokrój czosnek tak, aby wszedł do szyjki. Lepiej jest wziąć butelkę z szeroką szyjką lub puszkę po piwie - więc kurczak lepiej na niej siedzi.
Krok 5:
Włóż czosnek, rozmaryn, liść laurowy, ćwiartkę cytryny i francuskie zioła do butelki. Napełnij wszystko wodą.
Krok 6:
Aby posmarować kurczaka przed pieczeniem (to znaczy na przyszłą skórkę), weź śmietanę.
Krok 7:
Dodaj ostrą paprykę, czosnek, paprykę i francuskie zioła przepuszczone przez prasę do kwaśnej śmietany. Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Wyjmij kurczaka z marynaty i umieść na butelce. Upewnij się, że szyjka butelki znajduje się wewnątrz kurczaka, ściśnij górną skórę, aby maksymalnie odizolować parę wewnątrz kurczaka.
Krok 9:
Posmaruj kurczaka kwaśną śmietaną i włóż do piekarnika. Gotuj w 200 stopniach przez około 1 godzinę.
Krok 10:
Do sosu posiekaj koperek, Dodaj do niego czosnek, pieprz, perukę, sól i zioła.
Krok 11:
Wyciśnij sok z cytryny.
Krok 12:
Dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj.
Krok 13:
Sos jest gotowy.
Krok 14:
Gdy kurczak jest gotowy, ostrożnie wyjmij go z butelki i odstaw na 10 minut.
Krok 15:
Następnie podawaj, posiekaj i poczęstuj-poczęstuj się.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurczak kategorii i - 238 kcal/100g
- Kurczak II kategorii - 159 kcal/100g
- Kurczak, miąższ bez skóry - 241 kcal/100g
- Kurczaki - 140 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g