kurczak na butelce pieczony z cytrynami i rozmarynem

kurczak na butelce-delikatny w środku i smażony na zewnątrz! Gotuj! Taki kurczak pójdzie z hukiem zarówno na świątecznym stole, jak i na spotkaniach rodzinnych w dzień wolny, kiedy obiad płynnie przechodzi w kolację, a czas wydaje się zatrzymywać, dając nam więcej siebie, abyśmy byli z rodziną.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 43 % 10 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 4 % 1 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umieść kurczaka w garnku do marynowania, osobno wymieszaj wodę i wszystkie przyprawy do marynaty (zioła Francuskie, ostra papryka i sól).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij kurczaka marynatą i odstaw na 1 godzinę. Odwróć go kilka razy w tym czasie, aby mięso było równomiernie marynowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku butelki pokrój czosnek tak, aby wszedł do szyjki. Lepiej jest wziąć butelkę z szeroką szyjką lub puszkę po piwie - więc kurczak lepiej na niej siedzi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż czosnek, rozmaryn, liść laurowy, ćwiartkę cytryny i francuskie zioła do butelki. Napełnij wszystko wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby posmarować kurczaka przed pieczeniem (to znaczy na przyszłą skórkę), weź śmietanę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj ostrą paprykę, czosnek, paprykę i francuskie zioła przepuszczone przez prasę do kwaśnej śmietany. Wszystko dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij kurczaka z marynaty i umieść na butelce. Upewnij się, że szyjka butelki znajduje się wewnątrz kurczaka, ściśnij górną skórę, aby maksymalnie odizolować parę wewnątrz kurczaka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj kurczaka kwaśną śmietaną i włóż do piekarnika. Gotuj w 200 stopniach przez około 1 godzinę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do sosu posiekaj koperek, Dodaj do niego czosnek, pieprz, perukę, sól i zioła.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyciśnij sok z cytryny.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj śmietanę i wszystko wymieszaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Sos jest gotowy.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy kurczak jest gotowy, ostrożnie wyjmij go z butelki i odstaw na 10 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie podawaj, posiekaj i poczęstuj-poczęstuj się.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g

Podobne przepisy