skład / składniki
metoda gotowania
1. Zajmijmy się przygotowaniem biszkoptu:
- przygotowujemy dwie miski, rozbijamy jajka, oddzielamy białka w jednej misce, żółtka w drugiej;
- ubij białka z dodatkiem szczypty soli na stabilne, mocne szczyty;
- ubij żółtka z cukrem, aż staną się białe i zwiększą objętość;
- przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem kakaowym do osobnego przestronnego pojemnika;
- do żółtek dodajemy trzecią część białek i suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kakao), delikatnie mieszamy;
- następnie do ciasta dodajemy sok z cytryny i pozostałe białka, ponownie mieszamy;
- wyłóż dzieloną formę do pieczenia pergaminem i wlej do niej ciasto, piecz biszkopt w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut;
- schłodzić biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiami, a następnie bardzo ostrożnie wyjąć.
2. Aby przygotować krem, wystarczy ubić śmietanę z cukrem pudrem za pomocą miksera. Ubijaj, aż masa zachowa swój kształt, krem powinien być wystarczająco gęsty.
3. Zbieranie ciasta:
- za pomocą nici pokrój biszkopt na dwie części, dolna część nie powinna być grubsza niż 1 cm, a drugą część pokrój w małe kostki;
- posmaruj podstawę ciasta kremem, posyp ananasem w puszkach i orzechami włoskimi;
- układamy kostki biszkoptowe, polewamy kremem i ponownie posypujemy ananasami i orzechami, zbierając w ten sposób całe ciasto w kształcie zjeżdżalni;
- wlać ciasto pozostałą śmietaną, wysłać do lodówki na godzinę.
4. Przygotuj glazurę, w tym celu wlej śmietanę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, wyjmij z pieca. W gorącej śmietanie rozprowadzamy czekoladę, uprzednio połamaną na kawałki, zmieniamy, aż całkowicie się rozpuści. Schłodzone ciasto polewamy lukrem i wracamy do lodówki na 4 godziny.
podawaj na stole, krojąc na porcje.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal / 100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal / 100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g