ciasto ananasowe z orzechami włoskimi

Spróbuj zrobić ciasto biszkoptowe o nietypowym kształcie. Ciasto z ananasem i orzechami włoskimi można podawać zarówno na ucztę dla gości, jak i dla rodziny na specjalne okazje lub po prostu na herbatę. Biszkopt z tej ilości składników należy upiec w formie o średnicy do 25 cm, krem po ubiciu powinien być gęsty i dobrze zachować kształt, jeśli śmietana nadal nie uzyska pożądanej gęstości, można użyć torebki zagęszczacza.
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 30 % 16 g
węglowodany 58 % 31 g
292 kcal
IG: 10 / 3 / 87

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

1. Zajmijmy się przygotowaniem biszkoptu:

- przygotowujemy dwie miski, rozbijamy jajka, oddzielamy białka w jednej misce, żółtka w drugiej;

- ubij białka z dodatkiem szczypty soli na stabilne, mocne szczyty;

- ubij żółtka z cukrem, aż staną się białe i zwiększą objętość;

- przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i proszkiem kakaowym do osobnego przestronnego pojemnika;

- do żółtek dodajemy trzecią część białek i suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, kakao), delikatnie mieszamy;

- następnie do ciasta dodajemy sok z cytryny i pozostałe białka, ponownie mieszamy;

- wyłóż dzieloną formę do pieczenia pergaminem i wlej do niej ciasto, piecz biszkopt w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 45 minut;

- schłodzić biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiami, a następnie bardzo ostrożnie wyjąć.

2. Aby przygotować krem, wystarczy ubić śmietanę z cukrem pudrem za pomocą miksera. Ubijaj, aż masa zachowa swój kształt, krem powinien być wystarczająco gęsty.

3. Zbieranie ciasta:

- za pomocą nici pokrój biszkopt na dwie części, dolna część nie powinna być grubsza niż 1 cm, a drugą część pokrój w małe kostki;

- posmaruj podstawę ciasta kremem, posyp ananasem w puszkach i orzechami włoskimi;

- układamy kostki biszkoptowe, polewamy kremem i ponownie posypujemy ananasami i orzechami, zbierając w ten sposób całe ciasto w kształcie zjeżdżalni;

- wlać ciasto pozostałą śmietaną, wysłać do lodówki na godzinę.

4. Przygotuj glazurę, w tym celu wlej śmietanę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj, wyjmij z pieca. W gorącej śmietanie rozprowadzamy czekoladę, uprzednio połamaną na kawałki, zmieniamy, aż całkowicie się rozpuści. Schłodzone ciasto polewamy lukrem i wracamy do lodówki na 4 godziny.

podawaj na stole, krojąc na porcje.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal / 100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy