bułeczki kruche na kwaśnej śmietanie z nadzieniem orzechowym z dżemem

bajgle z minimum produktów! Rozpływają się w ustach! Proste i smaczne! Przygotować. Hostessy uwielbiają takie bajgle ze względu na czystość na stole, krótką listę produktów... i za to, że zmiatają takie wypieki i stare i Młode w dwóch rachunkach.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 32 % 21 g
węglowodany 58 % 38 g
364 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę do miski na ciasto. Dodaj miękkie masło do mąki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel ręce na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jeśli okruchy płyną - ostudź je w zamrażarce i spróbuj ponownie opuszkami palców.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj śmietanę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze wymieszaj ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś ciasto na stół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Uformuj ciasto w Kolobok.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Możesz na noc (lub na dzień).

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Odetnij połowę, resztę odłóż na zimno.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp stół mąką i rozwałkuj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ciasto powinno być dość cienkie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wytnij okrąg na sektory.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż dżem na szerokiej krawędzi, po bokach - orzech.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zawiń bajgiel.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Więc uformuj wszystkie bajgle i przenieś je na blachę do pieczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut, aż będzie złoty.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przenieś gotowe bajgle na talerz.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Niech trochę ostygnie, dżem w środku jest bardzo gorący.

miłego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Dżem morelowy - 242   kcal/100g
  • Powidło - 250   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy