skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę do miski na ciasto. Dodaj miękkie masło do mąki.
Krok 2:
Zmiel ręce na okruchy.
Krok 3:
Jeśli okruchy płyną - ostudź je w zamrażarce i spróbuj ponownie opuszkami palców.
Krok 4:
Dodaj śmietanę.
Krok 5:
Dobrze wymieszaj ciasto.
Krok 6:
Przenieś ciasto na stół.
Krok 7:
Uformuj ciasto w Kolobok.
Krok 8:
Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Możesz na noc (lub na dzień).
Krok 9:
Odetnij połowę, resztę odłóż na zimno.
Krok 10:
Posyp stół mąką i rozwałkuj.
Krok 11:
Ciasto powinno być dość cienkie.
Krok 12:
Wytnij okrąg na sektory.
Krok 13:
Połóż dżem na szerokiej krawędzi, po bokach - orzech.
Krok 14:
Zawiń bajgiel.
Krok 15:
Więc uformuj wszystkie bajgle i przenieś je na blachę do pieczenia.
Krok 16:
Piec w temperaturze 190-200 stopni przez 20-25 minut, aż będzie złoty.
Krok 17:
Przenieś gotowe bajgle na talerz.
Krok 18:
Niech trochę ostygnie, dżem w środku jest bardzo gorący.
miłego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach W tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g