skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki: Jajo. Wiśnie mrożone, bez pestek. Masło o zawartości tłuszczu 82%. Mąka pszenna i migdałowa. Proszek do pieczenia, sól. Śmietana o zawartości tłuszczu od 30%. Kakaowiec. Czekolada, mam 50% zawartości kakao. Cukier.
Krok 2:
Zmiękczone masło ubijam solą na biało.
Krok 3:
Następnie dodaję cukier i kakao. Ponownie ubijam dosłownie 1,5-2 minuty.
Krok 4:
Połącz ciepłą śmietanę z jajkami, wymieszaj i dodaj do mieszanki masła i cukru. Znowu ubijam.
Krok 5:
Następnie cała mąka...
Krok 6:
Rozpuszczona, ale schłodzona czekolada...
Krok 7:
I na samym końcu mrożone wiśnie. Nie mieszam przez długi czas, aby wiśnie nie zaczęły się topić.
Krok 8:
Piec w formie do ciasta, boki i spód pokryte pergaminem. Rozmiar formy 9 * 18, wysokość 7, w temperaturze 170 stopni, 40-45 minut.
Krok 9:
Wylewam ciasto, wyrównuję. W środku robię małe wgłębienie, aby nie było wysokiego kapelusza.
Krok 10:
Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem! Pozwól mi lekko ostygnąć.
Krok 11:
Wyjmuję z formularza. Zostawiam na ruszcie, aż całkowicie ostygnie.
Krok 12:
Dalej syrop do impregnacji. Cukier, woda. Alkohol - do woli.
Krok 13:
W rondlu łączę wszystko, doprowadzam do wrzenia. Pozwól mi ostygnąć!
Krok 14:
Następnie kompot wiśniowy. Wiśnie mrożone, bez pestek. Skrobia kukurydziana. Woda i cukier. Żelatyna i woda do namaczania.
Krok 15:
Żelatynę zalać wodą i pozostawić do pęcznienia.
Krok 16:
Na patelni połącz wiśnie, wodę, cukier, skrobię i okresowo mieszaj na średnim ogniu do wrzenia.
Krok 17:
Następnie lekko ostudź i dodaj spęcznioną (stopioną) żelatynę. Wymieszać.
Krok 18:
Dalej ganache na białej czekoladzie. Dla niego będziesz potrzebować: Biała czekolada. Śmietana o zawartości tłuszczu od 30%. Masło o zawartości tłuszczu 82%.
Krok 19:
Rozpuść czekoladę, dodaj ciepłą śmietanę, przebij blenderem zanurzeniowym.
Krok 20:
Dodaj schłodzone masło, ponownie uderz blenderem.
Krok 21:
Taki ganache powinien się okazać.
Krok 22:
Zbieram w tej samej formie, w której upiekłam babeczkę. Dobrze pokryte folią spożywczą.
Krok 23:
Pokrój ciastko wzdłuż na 2 ciasta. Dobrze nasączam syropem. Zostawiam 1/3.
Krok 24:
Wlewam ganache na dno formy...
Krok 25:
Następnie pierwsze ciasto, lekko dociskam...
Krok 26:
Następnie cały kompot wiśniowy...
Krok 27:
Dalej drugie ciasto jest dobrze nasączone resztkami syropu.
Krok 28:
Owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 5-6 godzin lub do zamrażarki na 3-4.
Krok 29:
Po upływie czasu zrobię polewę czekoladową. Dla niej będziesz potrzebować: Ciemna czekolada, mam 50% kakao. Bezwonny olej roślinny.
Krok 30:
Połącz czekoladę i masło i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Dobrze wymieszaj. Powinieneś uzyskać błyszczący, piękny lukier.
Krok 31:
Polewam babeczkę ze wszystkich stron.
Krok 32:
Nie martw się, że jest tak dużo czekolady do lukru, większość pozostanie i można ją później wykorzystać.
Krok 33:
Pozwól glazurze związać się i możesz spróbować.
Krok 34:
Cóż, kto odmówi kawałka tak pysznego!? Wilgotne, bogate ciasto czekoladowe, dużo jasnego, soczystego, z lekką kwaskowatością wiśni, słodkim, kremowym ganache i polewą czekoladową!!! Brzmi nawet bardzo apetycznie!!! Miłego nastroju dla wszystkich!!!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g