Babeczka Czarny Las

mówienie, że jest pyszne , nie mówi nic! Jest tak pyszny, że zdecydowanie powinieneś gotować i smakować. Wilgotna, bogata czekoladowa babeczka, dużo jasnych, soczystych wiśni z lekką kwaskowatością, warstwa słodkiego, kremowego ganache na białej czekoladzie i wszystko pokryte polewą czekoladową!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 37 % 22 g
węglowodany 55 % 33 g
356 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki: Jajo. Wiśnie mrożone, bez pestek. Masło o zawartości tłuszczu 82%. Mąka pszenna i migdałowa. Proszek do pieczenia, sól. Śmietana o zawartości tłuszczu od 30%. Kakaowiec. Czekolada, mam 50% zawartości kakao. Cukier.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiękczone masło ubijam solą na biało.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaję cukier i kakao. Ponownie ubijam dosłownie 1,5-2 minuty.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz ciepłą śmietanę z jajkami, wymieszaj i dodaj do mieszanki masła i cukru. Znowu ubijam.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie cała mąka...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozpuszczona, ale schłodzona czekolada...

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I na samym końcu mrożone wiśnie. Nie mieszam przez długi czas, aby wiśnie nie zaczęły się topić.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w formie do ciasta, boki i spód pokryte pergaminem. Rozmiar formy 9 * 18, wysokość 7, w temperaturze 170 stopni, 40-45 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wylewam ciasto, wyrównuję. W środku robię małe wgłębienie, aby nie było wysokiego kapelusza.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowość sprawdzam drewnianym patyczkiem! Pozwól mi lekko ostygnąć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmuję z formularza. Zostawiam na ruszcie, aż całkowicie ostygnie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dalej syrop do impregnacji. Cukier, woda. Alkohol - do woli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W rondlu łączę wszystko, doprowadzam do wrzenia. Pozwól mi ostygnąć!

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie kompot wiśniowy. Wiśnie mrożone, bez pestek. Skrobia kukurydziana. Woda i cukier. Żelatyna i woda do namaczania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Żelatynę zalać wodą i pozostawić do pęcznienia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na patelni połącz wiśnie, wodę, cukier, skrobię i okresowo mieszaj na średnim ogniu do wrzenia.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następnie lekko ostudź i dodaj spęcznioną (stopioną) żelatynę. Wymieszać.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dalej ganache na białej czekoladzie. Dla niego będziesz potrzebować: Biała czekolada. Śmietana o zawartości tłuszczu od 30%. Masło o zawartości tłuszczu 82%.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Rozpuść czekoladę, dodaj ciepłą śmietanę, przebij blenderem zanurzeniowym.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj schłodzone masło, ponownie uderz blenderem.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Taki ganache powinien się okazać.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zbieram w tej samej formie, w której upiekłam babeczkę. Dobrze pokryte folią spożywczą.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Pokrój ciastko wzdłuż na 2 ciasta. Dobrze nasączam syropem. Zostawiam 1/3.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Wlewam ganache na dno formy...

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Następnie pierwsze ciasto, lekko dociskam...

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Następnie cały kompot wiśniowy...

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Dalej drugie ciasto jest dobrze nasączone resztkami syropu.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 5-6 godzin lub do zamrażarki na 3-4.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Po upływie czasu zrobię polewę czekoladową. Dla niej będziesz potrzebować: Ciemna czekolada, mam 50% kakao. Bezwonny olej roślinny.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Połącz czekoladę i masło i rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w łaźni parowej. Dobrze wymieszaj. Powinieneś uzyskać błyszczący, piękny lukier.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Polewam babeczkę ze wszystkich stron.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Nie martw się, że jest tak dużo czekolady do lukru, większość pozostanie i można ją później wykorzystać.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Pozwól glazurze związać się i możesz spróbować.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Cóż, kto odmówi kawałka tak pysznego!? Wilgotne, bogate ciasto czekoladowe, dużo jasnego, soczystego, z lekką kwaskowatością wiśni, słodkim, kremowym ganache i polewą czekoladową!!! Brzmi nawet bardzo apetycznie!!! Miłego nastroju dla wszystkich!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy