skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie składniki. Ponieważ cukinia jest przygotowywana szybko, natychmiast włącz piekarnik do 180 stopni. Do przygotowania tego przepisu lepiej jest użyć młodej cukinii.
Krok 2:
Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki z obu stron i przeciąć na pół. Pokrój każdą połowę wzdłuż na dwie części i pokrój w zależności od rozmiaru na kolejne 3, 4 części. Wyślij paluszki cukinii do miski, dodaj sól, czarny pieprz do smaku, możesz użyć przyprawy do warzyw i pozostawić na 15 minut.
Krok 3:
Na razie zajmiemy się panierowaniem. Ser trzepiemy na drobnej tarce, łączymy z bułką tartą i dobrze mieszamy. Ubij jajka z odrobiną soli widelcem lub trzepaczką. Panierujemy gotową cukinię.
Krok 4:
Aby to zrobić, najpierw zwiń cukinię w mące, następnie zanurz w jajku, a następnie w panierce serowej i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Więc panierujemy całą cukinię. Wysyłamy blachę do pieczenia z cukinią do piekarnika na 30 minut, aż powstanie apetyczna skórka serowa. Ta przekąska jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Krok 5:
Podawaj chrupiącą przystawkę z cukinii z sosem śmietanowym, koperkowym lub czosnkowym. Cukinia w chrupiącej panierce serowej jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie cukinii. Smacznego!
korzyści z cukinii można ocenić na podstawie składu witamin. Cukinia zawiera witaminy z grup A, B, C, H, PP i słynną witaminę młodości – E (tokoferol) – naturalny przeciwutleniacz, który pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki i spowalniać starzenie. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i beta-karotenu, które przyczyniają się do ogólnego wzmocnienia organizmu, cukinia jest przydatna dla pacjentów, którzy wracają do zdrowia, osób osłabionych i bardzo dobrze nadaje się do żywności dla niemowląt. Korzystne właściwości cukinii są również widoczne podczas analizy składu mineralnego tego warzywa. Jest potas, sód, magnez, fosfor i żelazo. Co więcej, stosunek potasu i sodu jest taki, że stosowanie cukinii usuwa nadmiar soli sodowych z organizmu. Cukinia jest przydatna dla osób cierpiących na nadciśnienie i choroby układu krążenia. Dzięki połączeniu żelaza i witaminy C cukinia jest niezbędna w diecie osób cierpiących na anemię, zauważają lekarze.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g