młoda cukinia w chrupiącej panierce serowej

wspaniały przepis na gotowanie cukinii w piekarniku bez oleju. Cukinia w chrupiącej panierce serowej to świetna przekąska! Gotowany w piekarniku bez oleju i tłuszczu, okazuje się chrupiący na zewnątrz, ale miękki i delikatny w środku.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 27 % 7 g
węglowodany 42 % 11 g
136 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie składniki. Ponieważ cukinia jest przygotowywana szybko, natychmiast włącz piekarnik do 180 stopni. Do przygotowania tego przepisu lepiej jest użyć młodej cukinii.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki z obu stron i przeciąć na pół. Pokrój każdą połowę wzdłuż na dwie części i pokrój w zależności od rozmiaru na kolejne 3, 4 części. Wyślij paluszki cukinii do miski, dodaj sól, czarny pieprz do smaku, możesz użyć przyprawy do warzyw i pozostawić na 15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na razie zajmiemy się panierowaniem. Ser trzepiemy na drobnej tarce, łączymy z bułką tartą i dobrze mieszamy. Ubij jajka z odrobiną soli widelcem lub trzepaczką. Panierujemy gotową cukinię.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby to zrobić, najpierw zwiń cukinię w mące, następnie zanurz w jajku, a następnie w panierce serowej i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Więc panierujemy całą cukinię. Wysyłamy blachę do pieczenia z cukinią do piekarnika na 30 minut, aż powstanie apetyczna skórka serowa. Ta przekąska jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj chrupiącą przystawkę z cukinii z sosem śmietanowym, koperkowym lub czosnkowym. Cukinia w chrupiącej panierce serowej jest gotowa! Zobacz wideo, aby uzyskać bardziej szczegółowy przepis na gotowanie cukinii. Smacznego!

korzyści z cukinii można ocenić na podstawie składu witamin. Cukinia zawiera witaminy z grup A, B, C, H, PP i słynną witaminę młodości – E (tokoferol) – naturalny przeciwutleniacz, który pomaga organizmowi zwalczać wolne rodniki i spowalniać starzenie. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C i beta-karotenu, które przyczyniają się do ogólnego wzmocnienia organizmu, cukinia jest przydatna dla pacjentów, którzy wracają do zdrowia, osób osłabionych i bardzo dobrze nadaje się do żywności dla niemowląt. Korzystne właściwości cukinii są również widoczne podczas analizy składu mineralnego tego warzywa. Jest potas, sód, magnez, fosfor i żelazo. Co więcej, stosunek potasu i sodu jest taki, że stosowanie cukinii usuwa nadmiar soli sodowych z organizmu. Cukinia jest przydatna dla osób cierpiących na nadciśnienie i choroby układu krążenia. Dzięki połączeniu żelaza i witaminy C cukinia jest niezbędna w diecie osób cierpiących na anemię, zauważają lekarze.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g

Podobne przepisy