czekoladowe pierniki imbirowe

domowe pierniki nie zaskakują? Spraw, by były ładne i czekoladowe! Przepis na domowe czekoladowe pierniki jest dość prosty, a wynik zachwyci każdego! A na stole wyglądają pięknie i elegancko.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 8 g
tłuszcze 15 % 12 g
węglowodany 75 % 59 g
375 kcal
IG: 5 / 0 / 95

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dodaj cukier puder (70 g) i miód do miękkiego masła.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj jajko i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę, dodaj sól, przyprawy i kakao. Dobrze wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do suchej mieszanki dodaj płyn i zagnieść ciasto, które nie przykleja się do rąk.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ściśnij kawałki ciasta i zwiń kulki wielkości orzecha włoskiego. Zanurz każdą kulkę w proszku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, ułóż puste miejsca i lekko je spłaszcz. Piec czekoladowe pierniki przez 10-15 minut w 200 stopniach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pyszne z herbatą i mlekiem.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy