czekoladowe pierniki imbirowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dodaj cukier puder (70 g) i miód do miękkiego masła.
Krok 2:
Dodaj jajko i wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 3:
Przesiej mąkę, dodaj sól, przyprawy i kakao. Dobrze wymieszaj.
Krok 4:
Do suchej mieszanki dodaj płyn i zagnieść ciasto, które nie przykleja się do rąk.
Krok 5:
Zawiń ciasto w folię i wstaw do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
Ściśnij kawałki ciasta i zwiń kulki wielkości orzecha włoskiego. Zanurz każdą kulkę w proszku.
Krok 7:
Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, ułóż puste miejsca i lekko je spłaszcz. Piec czekoladowe pierniki przez 10-15 minut w 200 stopniach.
Krok 8:
Pyszne z herbatą i mlekiem.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g