skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Oto wszystkie niezbędne składniki
Krok 2:

Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest krojenie ryb. Naprawdę nie lubię rybnego zapachu, który długo zjada się na desce, a następnie bardzo trudno się go pozbyć, więc owijam deskę w torbę, a na wierzchu jest już papier lub Ręczniki papierowe
Krok 3:

Z tuszy usuwamy głowę, płetwy, wyjmujemy wnętrzności, pozbywamy się czarnego filmu w brzuchu
Krok 4:

Wytnij, odetnij ogon
Krok 5:

Ryba została pocięta, teraz pozostaje kwestia małej-uzupełnij ją sosem i wyślij do piekarnika
Krok 6:

A oto wszystkie składniki sosu: chrzan, musztarda, majonez. Kiedy gotowałem po raz pierwszy, bardzo martwiłem się chrzanem - wydawało mi się, że będzie to odczuwalne w gotowym naczyniu. Okazało się na próżno-próbując makreli, nigdy nie zgadniesz, że w składnikach jest chrzan, okazuje się bardzo smaczny bez przesady!
Krok 7:

Wymieszaj-i sos jest gotowy
Krok 8:

Kiedy pieczę rybę, przykrywam formę folią-w ten sposób pozostanie jak najczystsza
Krok 9:

Rozłóż kawałki ryby (lub całą makrelę)
Krok 10:

Trochę Solim
Krok 11:

Dobrze posmaruj każdy kawałek sosem ze wszystkich stron
Krok 12:

Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, wkładamy jak zwykle do już nagrzanego piekarnika
Krok 13:

Zapach jest wspaniały! A ja mam puree ziemniaczane
Krok 14:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Chrzanów - 49 kcal/100g
- Chrzan tarty z cytryną - 117 kcal/100g
- Chrzan tarty z czosnkiem - 72 kcal/100g
- Chrzan tarty stołowy - 117 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g



