makrela zapiekana z chrzanem majonezem i musztardą

Twoi goście z pewnością poproszą o przepis na tę makrelę! Uwielbiam makrele i jestem gotowa gotować z niej bez końca! Cóż, bardzo smaczna i zdrowa ryba i prawie bez pestek. Próbowałem upiec go na różne sposoby, ale ten przepis powtarzam wielokrotnie - zawsze jest spożywany w pierwszej kolejności. Ma 2 mocne strony: po pierwsze, ryba jest natychmiast pieczona w kawałkach i wygodnie jest podawać ją na świątecznym stole, a po drugie-jest to niezrównany dressing, który sprawia, że smak ryby jest niezapomniany. Koniecznie spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 18 g
tłuszcze 42 % 13 g
węglowodany 0 % 0 g
191 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Oto wszystkie niezbędne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najtrudniejszą częścią tego przepisu jest krojenie ryb. Naprawdę nie lubię rybnego zapachu, który długo zjada się na desce, a następnie bardzo trudno się go pozbyć, więc owijam deskę w torbę, a na wierzchu jest już papier lub Ręczniki papierowe

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z tuszy usuwamy głowę, płetwy, wyjmujemy wnętrzności, pozbywamy się czarnego filmu w brzuchu

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wytnij, odetnij ogon

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ryba została pocięta, teraz pozostaje kwestia małej-uzupełnij ją sosem i wyślij do piekarnika

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A oto wszystkie składniki sosu: chrzan, musztarda, majonez. Kiedy gotowałem po raz pierwszy, bardzo martwiłem się chrzanem - wydawało mi się, że będzie to odczuwalne w gotowym naczyniu. Okazało się na próżno-próbując makreli, nigdy nie zgadniesz, że w składnikach jest chrzan, okazuje się bardzo smaczny bez przesady!

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj-i sos jest gotowy

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Kiedy pieczę rybę, przykrywam formę folią-w ten sposób pozostanie jak najczystsza

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozłóż kawałki ryby (lub całą makrelę)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Trochę Solim

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze posmaruj każdy kawałek sosem ze wszystkich stron

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut, wkładamy jak zwykle do już nagrzanego piekarnika

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zapach jest wspaniały! A ja mam puree ziemniaczane

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g

Podobne przepisy