skład / składniki
metoda gotowania
1. Zmiel zmiękczone masło z cukrem. W tym procesie dodaj śmietanę i jajka (partiami). Jeśli masło się rozwarstwia, dodaj łyżkę mąki z całkowitej objętości. Pamiętaj, aby przesiać.
2. Wymieszaj pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia i partiami włóż do śmietany. Dodaj trochę grubej soli - przyjemnie podkreśli słodycz ciasteczek. Zagnieść ciasto.
3. Zrób 2-3 małe tortille z ciasta i włóż je do zamrażarki na 15 minut lub po prostu do lodówki na 2-3 godziny.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wytnij puste miejsca. Przełóż na blachę do pieczenia i piecz (około 15 minut w zależności od piekarnika).
5. Schłodzić ciasteczka na ruszcie, posmarować skondensowanym mlekiem i połączyć parami. Lekko zastygnąć na zimno.
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gotowane mleko skondensowane - 328 kcal/100g