skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
W ciepłym mleku hodujemy drożdże i dodajemy cukier.
Krok 3:
Rozpuść masło i dodaj do mleka wraz z jajkiem.
Krok 4:
Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj ciasto do mieszanki mlecznej.
Krok 5:
Wyrabiamy powstałe ciasto do gładkości i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Krok 6:
Zróbmy nadzienie.
Krok 7:
Wymieszaj jajko z cukrem(opcjonalnie możesz dodać cukier waniliowy). Zamiast jednego całego jajka możesz wziąć dwa żółtka - smak kremu z tego będzie bardziej nasycony.
Krok 8:
Dodaj skrobię.
Krok 9:
I mleko. Powstałą mieszaninę podpalamy i gotujemy, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.
Krok 10:
Dodaj kawałki masła do powstałego kremu i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Krem powinien być gęsty, w przeciwnym razie podczas pieczenia po prostu wchłonie się do ciasta. Gotowy krem pozostawić do ostygnięcia.
Krok 11:
Dopasuj ciasto do tych samych kulek.
Krok 12:
Rozwałkuj każdą Kolobok w owal. Rozłóż łyżkę śmietany na jednej krawędzi owalu i pokrój ciasto na paski z drugiej strony (od razu pokroiłem w paski, ale łatwiej jest najpierw przykleić krem, a następnie pokroić pozostałe ciasto).
Krok 13:
Krem dokładnie posmaruj ciastem.
Krok 14:
Zwijamy bułkę tak, aby paski były na górze.
Krok 15:
Pozostaw bułki do wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem bułki smarujemy i pieczemy w 180 C przez 20 minut do miękkości.
Krok 16:
Gotowe bułeczki pozwalają całkowicie ostygnąć.
Krok 17:
Smacznego!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Świeże drożdże - 109 kcal/100g