bułki na świeżych drożdżach ze śmietaną w środku

przewiewne bułeczki świetnie sprawdzą się na rodzinnym przyjęciu herbacianym!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 17 % 8 g
węglowodany 71 % 34 g
232 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W ciepłym mleku hodujemy drożdże i dodajemy cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozpuść masło i dodaj do mleka wraz z jajkiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę i stopniowo dodawaj ciasto do mieszanki mlecznej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyrabiamy powstałe ciasto do gładkości i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zróbmy nadzienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj jajko z cukrem(opcjonalnie możesz dodać cukier waniliowy). Zamiast jednego całego jajka możesz wziąć dwa żółtka - smak kremu z tego będzie bardziej nasycony.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj skrobię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I mleko. Powstałą mieszaninę podpalamy i gotujemy, aż zgęstnieje, ciągle mieszając.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj kawałki masła do powstałego kremu i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Krem powinien być gęsty, w przeciwnym razie podczas pieczenia po prostu wchłonie się do ciasta. Gotowy krem pozostawić do ostygnięcia.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dopasuj ciasto do tych samych kulek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każdą Kolobok w owal. Rozłóż łyżkę śmietany na jednej krawędzi owalu i pokrój ciasto na paski z drugiej strony (od razu pokroiłem w paski, ale łatwiej jest najpierw przykleić krem, a następnie pokroić pozostałe ciasto).

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Krem dokładnie posmaruj ciastem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zwijamy bułkę tak, aby paski były na górze.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pozostaw bułki do wyrośnięcia na 20 minut. Przed pieczeniem bułki smarujemy i pieczemy w 180 C przez 20 minut do miękkości.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Gotowe bułeczki pozwalają całkowicie ostygnąć.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Smacznego!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Świeże drożdże - 109   kcal/100g

Podobne przepisy