Samsa z ciasta francuskiego na maśle z mięsem mielonym

lubisz piękną i pachnącą samsę?! Naucz się gotować w domu! Taka Samsa z mielonym mięsem z domowego ciasta francuskiego to nie tylko święto brzucha, ale także rozkosz dla oczu, ponieważ jest warstwowa w kółko, jest bardzo piękna! I każdy może stworzyć tak wspaniałe danie w swojej kuchni!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 35 % 15 g
węglowodany 49 % 21 g
245 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przesiej mąkę. Sól rozcieńcza się w wodzie. Wlej mąkę porcjami do słonej wody i zacznij zagniatać ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kontynuuj ugniatanie na stole (lub desce), aż będzie gładkie, elastyczne, miękkie i giętkie. Zawiń w folię i pozostaw do odpoczynku w temperaturze pokojowej przez pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do mięsa mielonego pokrój średniej wielkości cebulę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cebulę do mięsa mielonego, soli, pieprzu, dobrze zagniataj, ubij i pozostaw do zaparzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto jest wypoczęte, topi się masło i schładza.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ciasto dzielimy na 4 równe części.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj wszystkie części do grubości 2 mm, cienko.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystkie rozwałkowane warstwy ciasta układamy jeden na drugim, smarując każdy z nich olejem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwijamy ciasną rolkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dzielimy go na 4 części (dla wygody), lekko zagęszczamy, jakby skręcając, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Każdą część dzielimy na 5 części. w sumie okaże się 20 bardziej soczystych dla samsy.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj każde koło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Patrzymy, która strona jest piękniejsza i kładziemy ją na stole. Rozłóż łyżkę mielonego mięsa i uformuj samsę.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przenosimy półfabrykaty na pergamin na blasze do pieczenia i smarujemy ubitym jajkiem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec w 200 stopniach przez 15-25 minut.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Lekko ostudzić i można podawać!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy