skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę. Sól rozcieńcza się w wodzie. Wlej mąkę porcjami do słonej wody i zacznij zagniatać ciasto.
Krok 2:
Kontynuuj ugniatanie na stole (lub desce), aż będzie gładkie, elastyczne, miękkie i giętkie. Zawiń w folię i pozostaw do odpoczynku w temperaturze pokojowej przez pół godziny.
Krok 3:
Do mięsa mielonego pokrój średniej wielkości cebulę w kostkę.
Krok 4:
Dodaj cebulę do mięsa mielonego, soli, pieprzu, dobrze zagniataj, ubij i pozostaw do zaparzenia.
Krok 5:
Gdy ciasto jest wypoczęte, topi się masło i schładza.
Krok 6:
Ciasto dzielimy na 4 równe części.
Krok 7:
Rozwałkuj wszystkie części do grubości 2 mm, cienko.
Krok 8:
Wszystkie rozwałkowane warstwy ciasta układamy jeden na drugim, smarując każdy z nich olejem.
Krok 9:
Zwijamy ciasną rolkę.
Krok 10:
Dzielimy go na 4 części (dla wygody), lekko zagęszczamy, jakby skręcając, owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Krok 11:
Każdą część dzielimy na 5 części. w sumie okaże się 20 bardziej soczystych dla samsy.
Krok 12:
Rozwałkuj każde koło.
Krok 13:
Patrzymy, która strona jest piękniejsza i kładziemy ją na stole. Rozłóż łyżkę mielonego mięsa i uformuj samsę.
Krok 14:
Przenosimy półfabrykaty na pergamin na blasze do pieczenia i smarujemy ubitym jajkiem.
Krok 15:
Piec w 200 stopniach przez 15-25 minut.
Krok 16:
Lekko ostudzić i można podawać!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g