maślane ciasta kefirowe nadziewane wiśniami

wyjątkowe i niezrównane wypieki z nadzieniem wiśniowym! Idealny przepis na przygotowanie pachnącego ciasta z najlepszego ciasta drożdżowego w piekarniku, który mile zaskoczy swoim wspaniałym smakiem i na pewno spodoba się wielu!
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 10 % 6 g
węglowodany 80 % 47 g
199 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty do przygotowania pysznych ciast z nadzieniem wiśniowym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej pięćset gramów przesianej mąki i dziesięć gramów proszku do pieczenia do dużej miski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej jedną łyżeczkę cukru waniliowego i jedną trzecią łyżeczki soli do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj osiem gramów suchych, szybko działających drożdży do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej pięćdziesiąt gramów cukru do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż dwa żółtka do wspólnej miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej dwieście pięćdziesiąt mililitrów ciepłego kefiru do miski i zagniataj ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż czterdzieści gramów masła do miski z ciastem i kontynuuj ugniatanie przez kolejne dwie minuty.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Posmaruj ciasto w misce olejem roślinnym, aby nie powstała skorupa i przykryj ręcznikiem, Usuń w ciepłe miejsce na siedemdziesiąt pięć minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Umieść głęboką patelnię na kuchence, a następnie włóż do niej dwadzieścia gramów masła i pięćset gramów wiśni bez pestek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej sto gramów cukru na patelnię z wiśniami i daj mu czas na rozpuszczenie.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj dwie lub trzy łyżki soku wiśniowego do miski z trzydziestoma gramami skrobi.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dobrze wymieszaj składniki i rozpuść skrobię w soku wiśniowym.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wymieszaj przygotowaną mieszankę skrobi z sokiem wiśniowym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wlej mieszaninę skrobi na patelnię z cukrem rozpuszczonym w wiśni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Włączając piec w niskiej temperaturze, gotuj wiśnie, aż dżem będzie stale mieszał.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Włóż ugotowany dżem wiśniowy do miski i ostudź.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Smarujemy powierzchnię roboczą stołu niewielką ilością oleju roślinnego, po czym kładziemy na nim ciasto i dobrze go ugniatamy.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pokrój ciasto na kawałki o podobnej wielkości.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Z każdego kawałka ciasta zwijamy koloboki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Ugniataj każdą bułkę do ciasta i rozłóż na niej łyżkę dżemu wiśniowego.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dobrze ściśnij krawędzie nadziewanych ciast.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Kształtujemy placki, aby miały regularny owalny kształt.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Rozłóż ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na dwadzieścia pięć minut.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Po upływie czasu smarujemy placki ubitym jajkiem kurzym i wysyłamy blachę do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do stu siedemdziesięciu pięciu stopni, aby upiec placki.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Po dwudziestu pięciu do trzydziestu minutach wyjmujemy bujne i rumiane ciasta z piekarnika.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Smacznego i uduchowionego picia herbaty dla wszystkich!

ciastka maślane z wiśniami, cóż, bardzo prosty przepis-idealne ciasto na placki! Bardzo smaczne, najbardziej kuszące na świecie i pachnące-ciasta z wiśniami w piekarniku! Te wypieki są wyjątkowe i nie do pobicia! Proponuję zrobić ciasto na ciasta wiśniowe według specjalnego przepisu! Dzięki niemu zawsze otrzymasz maślane, lekkie, rumiane ciasta z wiśniami z najlepszego ciasta drożdżowego, pieczone w piekarniku w ciągu kilku minut. Sok nie wypływa z nich i nic się nie pali. Taki przysmak z pewnością spodoba się zarówno gościom, jak i Twoim bliskim!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sok wiśniowy - 47   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy