ratatouille z bakłażana, cukinii i papryki z cebulą

Zachwyć rodzinę daniem prowansalskim-jasnym, pięknym i bardzo smacznym! Mój ulubiony przepis na Ratatouille-to proste danie okazuje się tak smaczne i aromatyczne. Docenią nie tylko miłośnicy warzyw, ale także mięsa, jeśli podasz Ratatouille jako dodatek.
MarinochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 50 % 7 g
węglowodany 43 % 6 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 45 min

danie składa się z samych warzyw i sosu warzywnego. Zacznijmy gotować od niego.

pomidory, papryka, cebula muszą być drobno posiekane. Zetrzyj marchewki, posiekaj czosnek. Najpierw musisz usunąć skórkę z pomidorów, wykonując zgrabne nacięcia w poprzek na powierzchni warzywa i zanurzając pomidory we wrzącej wodzie na kilka minut.

podgrzej patelnię oliwą z oliwek. Włóż do niego cebulę, smaż na złoty kolor. Następnie dodaj marchewki, paprykę, smaż do połowy ugotowanego.

dodaj pomidory i gotuj pod przykryciem, aż warzywa się ugotują (nie więcej niż 10 minut). Dodaj sól i pieprz do smaku, cukier (nie możesz włożyć), zioła prowansalskie, dwie trzecie czosnku. Wymieszaj, przytrzymaj patelnię na kuchence przez pół minuty i zdejmij z ognia.

gotowe warzywa przełożyć do miski blendera, dodać świeżą bazylię, zmielić na puree.

teraz pokrój bakłażana, cukinię i pomidory w cienkie plasterki.

na dnie naczynia do pieczenia ułożyć SOS, rozprowadzić na dnie. Bakłażany, pomidory i cukinia pokrojone w plastry, naprzemiennie, układaj w rzędach (lub w kółko, jeśli kształt jest okrągły).

posyp warzywa solą, pieprzem, połóż pozostały czosnek, posyp ziołami prowansalskimi. Skrop oliwą z oliwek. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż warzywa będą gotowe (nie dłużej niż godzinę). Gdy warzywa będą miękkie, oznacza to, że Ratatouille jest gotowe.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy