skład / składniki
metoda gotowania
danie składa się z samych warzyw i sosu warzywnego. Zacznijmy gotować od niego.
pomidory, papryka, cebula muszą być drobno posiekane. Zetrzyj marchewki, posiekaj czosnek. Najpierw musisz usunąć skórkę z pomidorów, wykonując zgrabne nacięcia w poprzek na powierzchni warzywa i zanurzając pomidory we wrzącej wodzie na kilka minut.
podgrzej patelnię oliwą z oliwek. Włóż do niego cebulę, smaż na złoty kolor. Następnie dodaj marchewki, paprykę, smaż do połowy ugotowanego.
dodaj pomidory i gotuj pod przykryciem, aż warzywa się ugotują (nie więcej niż 10 minut). Dodaj sól i pieprz do smaku, cukier (nie możesz włożyć), zioła prowansalskie, dwie trzecie czosnku. Wymieszaj, przytrzymaj patelnię na kuchence przez pół minuty i zdejmij z ognia.
gotowe warzywa przełożyć do miski blendera, dodać świeżą bazylię, zmielić na puree.
teraz pokrój bakłażana, cukinię i pomidory w cienkie plasterki.
na dnie naczynia do pieczenia ułożyć SOS, rozprowadzić na dnie. Bakłażany, pomidory i cukinia pokrojone w plastry, naprzemiennie, układaj w rzędach (lub w kółko, jeśli kształt jest okrągły).
posyp warzywa solą, pieprzem, połóż pozostały czosnek, posyp ziołami prowansalskimi. Skrop oliwą z oliwek. Przykryj formę folią i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, aż warzywa będą gotowe (nie dłużej niż godzinę). Gdy warzywa będą miękkie, oznacza to, że Ratatouille jest gotowe.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g