makrela w folii zapiekana z cytryną i cebulą

pyszna, soczysta ryba z lekką kwaskowatością.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 14 g
tłuszcze 36 % 9 g
węglowodany 8 % 2 g
140 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do gotowania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść rybę, pokrój na kawałki, dodaj sól i przyprawy. Pozostaw na 5-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nasmaruj folię. Rozłóż kawałki ryby (zgodnie z kształtem ryby). Między plasterkami kładziemy krążki cebuli i plasterki cytryny (cienko pokroić). Wewnątrz ryby połóż zielenie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zawiń folię, na wierzchu jeszcze 1 warstwa folii. Wysyłamy do piekarnika, pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Makrela wędzona - 221   kcal/100g
  • Makrela gotowana - 211   kcal/100g
  • Makrela świeża - 181   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy