ciasta drożdżowe Tandoor

pyszny przepis z tajemnicą! Teraz każdy może upiec tortille! Tortille Tandoor są poszukiwane w wielu rodzinach. mają osobliwy smak i nie ma nic do powiedzenia na temat tekstury miękiszu-jest wyjątkowy! Powiem ci sekret, jak upiec takie ciasto bez Tandoor. Oczywiście nie autentyczny już kolor, ale co zrobić - nadal okazuje się bardzo dobry.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 77 % 40 g
230 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. W części ciepłej wody rozcieńczyć drożdże, dodać cukier, wymieszać i pozostawić na 10-15 minut, zaczną się pienić.
2. Do mąki dodaj olej słonecznikowy i sól i dobrze wymieszaj. Jeśli masz grubą sól, rozcieńczyć ją w pozostałej wodzie.
3. Dodaj wodę drożdżową do mąki i wymieszaj. Dodając pozostałą wodę partiami, zagnieść miękkie ciasto. Ilość wody może być trochę więcej lub trochę mniej, ale ciasto powinno być bardzo miękkie, zbyt długie ugniatanie nie jest konieczne.
4. Przykryj i pozostaw ciasto na 1 godzinę.
5. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni. Rozgrzej blachę do pieczenia. Wytnij kawałek ciasta o wadze około 300 g i uformuj Kolobok. Zwilż ciasto wodą i połóż na gorącej blasze do pieczenia odwróconej do góry nogami. Tortilla przylgnie. Rozłóż ciasto w okrąg, zagęść środek i nakłuj widelcem. Jeśli chcesz wzory-potrzebujesz znaczka, który nazywa się czekich. Okazuje się bardzo piękny! Nadal możesz wyciąć bujną krawędź. Ogólnie udekoruj, jak chcesz.
6. Posmaruj tortillę jajkiem i posyp sezamem.
7. Ponownie Odwróć blachę do pieczenia i włóż ją z powrotem do piekarnika. Piecz tortillę przez 15 minut w zawieszeniu. Jeśli boisz się, że ciasto spadnie - Ustaw ruszt na niższy poziom. Następnie odwróć blachę do pieczenia i upiecz tortillę przez 8 minut.
8. Wytnij gotowy placek z blachy do pieczenia, zdejmij blachę do pieczenia i upiecz kolejne placki, aż będzie ciasto.
miłego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy