czekoladowe Brownie z bitym karmelem

połączenie jest po prostu doskonałe! Dziś chcę podzielić się przepisem na bardzo czekoladowe, wilgotne brownie z lekkim, delikatnym, kremowym, karmelowym kremem lub jak to się nazywa "bitą karmelową".
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 48 % 31 g
węglowodany 45 % 29 g
430 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Na początek przygotowuję krem. Żelatynę moczyć w wodzie i pozostawić do pęcznienia. Śmietanę (zawartość tłuszczu od 30%)Łączę z masłem (zawartość tłuszczu 82%) i podgrzewam, aż będzie gorąca. Wlać cukier do rondla z grubym dnem i utopić na bursztynowy kolor, nie przeszkadzając, ale po prostu tocząc się z boku na bok. Ważne! cukier nie prześwietla, w przeciwnym razie krem będzie gorzki. Gdy cały cukier się rozpuści, wlewam gorącą śmietanę z masłem i bez zdejmowania z ognia mieszam do uzyskania gładkości

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zdejmij z ognia i dodaj sól i wanilinę. Mieszać. Filtruję przez sito. Pozwalam masie lekko ostygnąć i dodaję spuchniętą żelatynę. Uderzam blenderem zanurzeniowym. Przykrywam folią w kontakcie i wkładam do lodówki na 12 godzin w celu stabilizacji. Po upływie czasu ubijam mikserem przez 3-4 minuty, aż będzie puszysty,przewiewny. Krem powinien być jednolity, przyjemny, piękny kolor! Miałem już bardziej szczegółowy przepis, zostawię linki poniżej w komentarzach

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie ugotuj brownie. Potrzebne składniki: Masło o zawartości tłuszczu 82%. Czekolada o zawartości kakao 56%. Mąka, cukier, sól. Jajka w temperaturze pokojowej. Kategorii C1. Alkohol - do woli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jajka z cukrem i solą po prostu mieszam trzepaczką, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Czekoladę wlewam gorącym, roztopionym masłem i odstawiam na kilka minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie mieszam i taka błyszcząca masa powinna się okazać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Łącz obie masy... mieszać...

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie cała mąka...

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I na samym końcu alkohol...

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Takie ciasto się okazuje!!! Wystarczająco płynne!

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlewam do formy o rozmiarze 18 * 19.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyrównuję. Bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą takiej łyżki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wysyłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Skórka powinna być sucha na wierzchu. Pozwól mi ostygnąć.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmuję z formy i zasadniczo deser jest gotowy do spożycia. Dobry zarówno sam, jak i z gałką lodów waniliowych.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ale mój pomysł był inny. Obcinam krawędzie...

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Kroję na porcje...

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Oto takie brownie w środku...

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Nakładam krem na wierzch...

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Posyp kawałkami czekolady...

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    A nasz niesamowicie pyszny deser jest gotowy!! Nawet nie wiem, co powiedzieć o jego guście...

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Bogata czekolada, umiarkowanie słodkie brownie i karmelowo-kremowy, delikatny, lekki krem!!! Jest tak pyszny, że po prostu nie można przestać!!

krem karmelowy do słodkich wypieków: tu .

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy