skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początek przygotowuję krem. Żelatynę moczyć w wodzie i pozostawić do pęcznienia. Śmietanę (zawartość tłuszczu od 30%)Łączę z masłem (zawartość tłuszczu 82%) i podgrzewam, aż będzie gorąca. Wlać cukier do rondla z grubym dnem i utopić na bursztynowy kolor, nie przeszkadzając, ale po prostu tocząc się z boku na bok. Ważne! cukier nie prześwietla, w przeciwnym razie krem będzie gorzki. Gdy cały cukier się rozpuści, wlewam gorącą śmietanę z masłem i bez zdejmowania z ognia mieszam do uzyskania gładkości
Krok 2:
Zdejmij z ognia i dodaj sól i wanilinę. Mieszać. Filtruję przez sito. Pozwalam masie lekko ostygnąć i dodaję spuchniętą żelatynę. Uderzam blenderem zanurzeniowym. Przykrywam folią w kontakcie i wkładam do lodówki na 12 godzin w celu stabilizacji. Po upływie czasu ubijam mikserem przez 3-4 minuty, aż będzie puszysty,przewiewny. Krem powinien być jednolity, przyjemny, piękny kolor! Miałem już bardziej szczegółowy przepis, zostawię linki poniżej w komentarzach
Krok 3:
Następnie ugotuj brownie. Potrzebne składniki: Masło o zawartości tłuszczu 82%. Czekolada o zawartości kakao 56%. Mąka, cukier, sól. Jajka w temperaturze pokojowej. Kategorii C1. Alkohol - do woli.
Krok 4:
Jajka z cukrem i solą po prostu mieszam trzepaczką, aż będą gładkie.
Krok 5:
Czekoladę wlewam gorącym, roztopionym masłem i odstawiam na kilka minut.
Krok 6:
Następnie mieszam i taka błyszcząca masa powinna się okazać.
Krok 7:
Łącz obie masy... mieszać...
Krok 8:
Następnie cała mąka...
Krok 9:
I na samym końcu alkohol...
Krok 10:
Takie ciasto się okazuje!!! Wystarczająco płynne!
Krok 11:
Wlewam do formy o rozmiarze 18 * 19.
Krok 12:
Wyrównuję. Bardzo wygodnie jest to zrobić za pomocą takiej łyżki.
Krok 13:
Wysyłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 25 minut.
Krok 14:
Skórka powinna być sucha na wierzchu. Pozwól mi ostygnąć.
Krok 15:
Wyjmuję z formy i zasadniczo deser jest gotowy do spożycia. Dobry zarówno sam, jak i z gałką lodów waniliowych.
Krok 16:
Ale mój pomysł był inny. Obcinam krawędzie...
Krok 17:
Kroję na porcje...
Krok 18:
Oto takie brownie w środku...
Krok 19:
Nakładam krem na wierzch...
Krok 20:
Posyp kawałkami czekolady...
Krok 21:
A nasz niesamowicie pyszny deser jest gotowy!! Nawet nie wiem, co powiedzieć o jego guście...
Krok 22:
Bogata czekolada, umiarkowanie słodkie brownie i karmelowo-kremowy, delikatny, lekki krem!!! Jest tak pyszny, że po prostu nie można przestać!!
krem karmelowy do słodkich wypieków: tu .
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g